Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Livslängdskoefficienten fastställd för år 2012

Social- och hälsovårdsministeriet
23.11.2011 11.34
Pressmeddelande -

Avsikten med livslängdskoefficienten är att i enlighet med hur den förväntade livslängden ändrar anpassa pensionsutgiften och nivån på pensioner som inleds. Om den genomsnittliga livslängden fortsätter att öka, minskar livslängdskoefficienten månadspensionen.

Social- och hälsovårdsministeriet fästställde i dag den 23 november livslängdskoefficienten för år 2012. Livslängdskoefficienten är 0,98351.

Den nu fastställda livslängdskoefficienten minskar ålderspension enligt arbetspensionslagen som inleds år 2012 eller senare enligt arbetspensionslagen med 1, 649 procent för personer som är födda 1950. Livslängdskoefficienten minskar också invalidpensioner som beviljas enligt arbetspensionslagarna år 2012 med undantag av andel för pension för återstående tid som inte omfattas av livslängdskoefficienten.

Därtill påverkar livslängdskoefficienten familjepensioner och avträdesbidrag som nästa år beviljas enligt arbetspensionslagarna.

Livslängdskoefficienten tillämpades för första gången år 2010. Målet är att arbetstagare kompenserar livslängdskoefficientens minskande effekt på pensionen genom att fortsätta längre än hittills i arbetslivet.

Ytterligare uppgifter

regeringssekreterare Maritta Hirvi, tfn 09 160 74338, [email protected]På andra webbplatser

Vilken inverkankan livslängdskoefficienten ha? (tyoelake.fi) 

 

Tillbaka till toppen