Hoppa till innehåll
Media

Kompetenskrav för truckförare

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 12.6.2008 11.55
Pressmeddelande -

Användnings- och besiktningskraven för maskiner och andra arbetsredskap förnyas och effektiveras. Dessutom får arbetstagaren större ansvar då det gäller underhåll av arbetsredskapen. Syftet med förordningen som träder i kraft i början av år 2009 är att förbättra arbetssäkerheten.

I förordningen ingår kompetenskrav för truckförare. Från och med nästa år måste personer som kör truck och personlyft på arbetsplatsen få tillstånd av arbetsgivaren. Före arbetsgivaren beviljar tillståndet måste han eller hon försäkra sig om att arbetstagaren har tillräckliga kunskaper. Kompetenskraven för torn- och fordonslyftkranars förare preciseras också.

Enligt förordningen är arbetsgivaren ansvarig för att arbetsredskapet är tryggt att använda under hela dess livslängd. Arbetsgivaren bör testa om redskapet är säkert bland annat med kontroller, tester, mätningar och andra lämpliga metoder.

För mer information: konsultativ tjänsteman Tuiri Kerttula, tfn (09) 160 72541, äldre regeringssekretare Antti Posio, tfn (09) 160 72420

Tillbaka till toppen