Klienterna ska få mentalvårds- och missbrukartjänster från ett och samma ställe
Tjänsterna för personer med mentalvårds- och missbruksproblem bör vara smidiga och jämlika och erbjudas på ett och samma ställe. Det bör utföras mer mentalvårds- och missbruksarbete inom basservicen och dessutom bör man grunda gemensamma enheter inom öppenvården för mental- och missbrukarvård. Arbetsgruppen Mieli 2009 överlämnade sitt förslag till den första planen för mentalvårds- och missbruksarbete till omsorgsminister Paula Risikko tisdagen den 10 februari.
I planen ingår förslag om att stärka klientens ställning, främja den psykiska hälsan och alkohol- och drogfrihet. Dessutom vill arbetsgruppen att mental- och missbrukarvård ordnas för alla åldersgrupper så att grund- och öppenvårdstjänster betonas.
Bättre service för klienterna inom öppenvården
Arbetsgruppen föreslår att kommunerna ökar andelen jour- och konsultationstjänster samt ambulerande tjänster och gör dem mer mångsidiga. Detta skulle leda till att behovet av anstaltsvård minskar. En minskning av andelen platser inom anstaltsvården förutsätter att man först utvecklar den öppna vården och gör den mer mångsidig. Enligt arbetsgruppen kunde de som har mentalvårds- och missbruksproblem själva delta i utvecklingen, förverkligandet och utvärderingen av tjänsterna.
Enligt arbetsgruppen kunde öppenvårdsenheterna inom mentalvårds- och missbrukarvårdens specialtjänster sammanslås eftersom mentalvårds- och missbruksproblem allt oftare förekommer samtidigt. I rapporten ingår ett förslag om att den psykiatriska sjukvården i regel skulle finnas i samband med allmänna sjukhus.
För att kunna utveckla tjänsterna bör resurser riktas i synnerhet till basservicen och öppenvården inom mentalvårds- och missbrukartjänsterna samt till verksamhet som hänför sig till tidig intervention och vård. Tilläggsresurserna kunde utgöras av bland annat en större statsandel, kommunal finansiering och anslag för utvecklingsprojekt.
Arbetsgruppen föreslår att statsrådet år 2009 ger ett principbeslut om mentalvårds- och missbruksarbetet med vilken man tryggar ett långsiktigt utvecklingsarbete med betoning på den öppna vården och basservicen samt tryggar nödvändiga resurser.
Problem kan förebyggas med delaktighet
För att förebygga mentalvårds- och missbruksproblem bör man enligt arbetsgruppen fokusera på att öka delaktigheten, minska helhetskonsumtionen av alkohol genom att bland annat höja alkoholbeskattningen avsevärt samt förebygga och identifiera mentalvårds- och missbruksproblem över generationsgränserna.
Det förebyggande arbetet i ett område med brett befolkningsunderlag bör tryggas genom att utnämna minst en arbetstagare på heltid för att koordinera arbetet.
Kommunerna och samarbetsområdena bör inkludera ett avsnitt om mentalvårds- och missbruksarbetet i sina strategier för hälsa och välfärd.
Arbetsgruppen föreslår också att innehållet i mentalvårdslagen, lagen om missbrukarvård och lagen om nykterhetsarbete uppdateras och att man utvärderar om det finns en möjlighetatt sammanslå dessa lagar.
Plan för mentalvårds- och missbruksarbete. Förslag av arbetsgruppen Mieli 2009 för att utveckla mentalvårds- och missbruksarbete fram till år 2015 (social- och hälsovårdsministeriets rapporter 2009:3) finns att läsa på finska (sammandrag på svenska) på ministeriets webbplats www.stm.fi/julkaisut.
För mer information:
biträdande avdelningschef Marja-Liisa Partanen, SHM, tfn (09) 160 73804
medicinalråd Maria Vuorilehto, SHM, tfn (09) 160 72357
utvecklingschef Airi Partanen, Institutet för hälsa och välfärd THL, tfn 020 610 7489, 040 757 5628