Jämställdhetsplaneringen på arbetsplatserna blir mångsidigare
Jämställdhetsplaneringen har blivit allmännare och mångsidigare. Kartläggning av mäns och kvinnors löner har blivit en viktig del av planeringen. Vid 56 procent av de arbetsplatser där man gjort lönekartering har man noterat skillnader i löner mellan män och kvinnor. Ofta har den här observationen ändå inte lätt till några åtgärder. De här resultaten framgår av en undersökning som utförts vid Tammerfors universitet, Forsningscentralen för arbetslivet: ”Jämställdhetsplaner och lönekartläggningar i Finland 2008” och som publicerades 25 februari i Helsingfors.
”Det är bekymmersamt att de förtroendevalda så sällan medverkat i jämställdhetsplaneringen”, konstaterade jämställdhetsminister Stefan Wallin vid publikationstillfället. Han konstaterade även att det finns en del att förbättra angående öppenheten i jämställdhetsplaneringen.
Öppenhet förbättrar kvaliteten på jämställdhetsplaneringen och hjälper personalen att inse sina rättigheter och skyldigheter i jämställdhetsfrågor. Enligt arbetsgivarnas representanter hade jämställdhetsplaneringen bäst lyckats i frågor som gällde att sammanjämka arbete och familjeliv. På större arbetsplatser hade man oftare gjort jämställdhetsplaner än på de mindre.
Enkäten besvarades av 764 representanter för personaladministrationen, vilket innebar att 51 procent av de tillfrågade svarade. De representerade både den privata och den offentliga sektorn samt den evangelisk-lutherska kyrkan.
Regeringen lämnar under slutet av år 2009 en redogörelse till riksdagen om hur jämställdhetslagen fungerar. Utredningen som regeringen och arbetsmarknadscentralorganisationernas Likalönsprogram beställts av Tammerfors universitet, ger information om jämställdhetsplaneringen och de därpå följande åtgärderna. Likalönsprogrammet följer under det här året även noggrannare upp hur arbetsplatserna genomför jämställdhetsplaneringen.
Lagändringen fick fart på arbetsgivarna
Lagen förpliktar arbetsgivaren att årligen uppgöra en jämställdhetsplan och lönekartläggning. Skyldigheten gäller arbetsplatser där minst 30 personer arbetar regelbundet.
Lagreformen från år 2005 fastställde minimikraven för jämställdhetsplaneringen. Det här har satt fart på arbetsgivarna: jämställdhetsplaner finns på 62 procent av arbetsplatserna. Lönekartläggning har genomförts vid 60 procent av alla tillfrågade arbetsplatser, vid statliga arbetsplatser 77 procent, privata sektorn 60 procent och vid evangelisk-lutherska kyrkan 44 procent av arbetsplatserna.
Mera information
FöM Katja Uosukainen (utredningen) Tammerfors Universitet, Forskningscentralen för arbetslivet,
tfn (03) 3551 7874
Projektkoordinator Outi Viitamaa-Tervonen (Likalönsprogrammet) tfn 050 545 0259
överinspektör Pamela Sinclair (lagstiftningen om jämställdhet) tfn 050 545 0241
Jämställdhetsplaner och lönekartläggningar i Finland 2008, social- och hälsovårdsministeriets utredningar 2009:11, finns endast på webben www.stm.fi > julkaisut, sammandrag på svenska.