Hoppa till innehåll
Media

Influenssa A(H1N1) -viruslääkkeitä saa määrätä myös riskiryhmään kuuluville

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 3.7.2009 7.13
Tiedote 235/2009

Influenssa A(H1N1) -viruslääkkeitä (Tamiflu ja Relenza) saa jatkossa määrätä myös riskiryhmään kuuluvalle henkilölle, joka luotettavasti osoittaa matkustavansa maahan, jossa on todettu runsaasti ihmisestä ihmiseen tartuntoja. Sosiaali- ja terveysministeriön aikaisempien ohjeiden mukaan lääkettä sai määrätä ja toimittaa vain todettujen influenssatapausten hoitoon tai harkinnan mukaan estolääkityksenä todetun influenssatapauksen jälkeen.

Ministeriö on päättänyt täydentää ohjeita, koska influenssa A(H1N1) -viruksen aiheuttamien tautitapausten määrä on lisääntynyt ja lähes kaikki Suomessa todetut tartunnat on saatu ulkomaanmatkan aikana. Mukaan otettavaa lääkitystä voi harkita ainoastaan henkilöille, joilla on suuri riski saada influenssan komplikaatioita. Riskiryhmään kuuluvat alle 3-vuotiaat, raskaana olevat, 65 vuotta täyttäneet ja perustautinsa vuoksi kausi-influenssan riskiryhmiin kuuluvat.

Lääkettä määrätessään lääkärin pitää antaa tarkka ohjeistus siitä, milloin lääkkeen käytön voi aloittaa. Matkustajia kehotetaan ottamaan sairastuessaan joka tapauksessa yhteyttä paikalliseen terveydenhuoltoon.

Apteekkien pitää mahdollisuuksien mukaan varmistua, että lääkemääräys on laadittu ohjeiden mukaisesti ja että asiakas on saanut lääkäriltä selkeät ohjeet siitä, missä tilanteessa lääkettä voi käyttää.

Kunnille rokotusohjeet

Sosiaali- ja terveysministeriö on myös lähettänyt kirjeen kunnille ja kuntayhtymille, jossa se kehottaa varautumaan väestön rokottamiseen influenssa A(H1N1) -virusta vastaan. Suomi pyrkii saamaan kaksi annosta täsmärokotetta jokaista kansalaista kohti syksyn 2009 ja talven 2010 aikana.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Ulla Närhi, STM, puh. 050 568 5601
ylilääkäri Markku Kuusi, THL, puh. 020 610 8935
lääkintöneuvos Merja Saarinen, STM, puh. (09) 160 74030 (rokotusohjeet)

Tillbaka till toppen