Enhetliga kriterier för jourvården, vikten av kompetent personal understryks
Kvaliteten på och tjänsterna inom jourverksamheten bör förbättras. Det viktiga är att personalen inom jourverksamheten är kompetent och stadigvarande samt känner till befolkningens behov och välfärdstjänsterna i regionen. Utvärdering av vårdbehovet samt vård av lindriga sjukdomar och skador bör erbjudas likvärdigt i hela landet som närtjänster inom jouren. Projektarbetsgruppen som har sammanställt förslagen till enhetliga medicinska kriterier inom jourvården överlämnade sin rapport till omsorgsminister Paula Risikko den 8 februari.
Medicinsk kompetens, hög kvalitet och patientsäkerhet är centrala krav inom jourverksamheten som är en viktig del av en offentlig och god hälsovård. Enligt experterna som har sammanställt förslaget till kriterier har jouren på specialnivå organiserats i för många enheter. Patientsäkerheten, vårdkvaliteten och effektivitetskraven förutsätter att verksamheten centraliseras eftersom det inte finns tillräckligt med kunniga specialläkare för alla sjukhus med kompletta jourtjänster.
De enhetliga riksomfattande kriterierna behövs för att kunna identifiera behovet av jourvård, använda resurserna på ett rationell sätt och välja en ändamålsenlig och rättidig vårdplats för patienten. För jourarrangemangen bör sammanställas en plan som är lika omfattande som universitetssjukhusets specialansvarsområde och som tar såväl närtjänsterna som de centraliserade tjänsterna i beaktande.
Nattliga operationer och eventuella riskförlossningar bör centraliserasArbetsgruppen föreslår att operationer nattetid centraliseras så att en tillräcklig kompetens bland personalens tryggas. Vid kretssjukhus och små centralsjukhus bör man utvärdera vårdbehovet hos de kirurgiska patienter som kommer till jouren på natten. Om patienten måste opereras omedelbart ska han eller hon flyttas till ett sjukhus som har både en allmänkirurg och en ortoped. Om operationsbehovet inte är akut kan patienten opereras dagtid vid det egna sjukhuset och patientens tillstånd uppföljs till morgonen.
Krävande operationer, såsom neurokirurgi, skulle centraliseras till universitetssjukhusen och den mest krävande kirurgiska jouren, såsom hjärtoperationer på barn, enbart till ett universitetssjukhus.
Det föreslås också förbättringar i patientsäkerheten vid förlossningar. Akuta kejsarsnitt ska vid behov kunna utföras omedelbart. Förutsättningen är att en gynekolog, anestesiolog och ett operationsteam dejourerar vid sjukhuset. Vid sådana sjukhus där enbart föderskor som inte hör till en riskgrupp vårdas kunde en barnläkare dejourera hemma.
BakgrundSocial- och hälsovårdsministeriet startade i november 2008 ett projekt för att sammanställa enhetliga, riksomfattande kriterier inom jourvården. Inom ramen för projektet har man sammanställt kvalitetsmål för enhetlig utvärdering av vårdbehov, kompetens och organisering inom jourverksamheten. En projektorganisation från HUCS specialansvarsområde, en nationell styrgrupp som har tillsatts av social- och hälsovårdsministeriet samt experter från olika håll i Finland har deltagit i arbetet.
Arbetsgruppens rapport skickas på en omfattande remissrunda.
För mer informationmedicinalråd Timo Keistinen, tfn (09) 160 74116, 050 571 4015, SHM
ansvarig överläkare Raija Malmström, tfn 050 428 6730, HUCS, medicinska resultatenheten, jour och övervakning
Bilagor
Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet, työryhmän raportti (STM:n selvityksiä 2010:4)