Dyrortsklassificeringen avskaffas från folkpensionen år 2008
Kommunernas dyrortsklassificering avskaffas från folkpensionen, efterlevnadspensionen och från andra förmåner som är bundna till kommunernas dyrortsklassificering. Till de här förmånerna hör bland annat extra fronttillägg, pensionsstöd för vissa långtidsarbetslösa, specialstöd för invandrare, ersättningar för skada ådragen i militär tjänst, militärunderstöd, utkomststöd, avträdelsestöd för lantbruksföretag samt generationsväxlingspension. Från och med nästa år inverkar inte längre en persons boningsort på storleken på folkpensionen och andra förmåner.
Regeringen föreslog torsdagen den 10 maj 20 lagförslag för stadsfästande gällande folkpensionsreformen. Lagpaketet gör lagstiftningen om utkomstskyddet mer tidsenlig och klar. Avsikten är att Republikens president skall stadfästa lagarna på fredagen. Lagarna träder i kraft den 1.1 2008.
Effekterna av reformen
Avskaffningen av dyrortsklassificeringen berör omkring 483 000 folkpensionstagare i den andra dyrortsklassen, omkring 2 500 efterlevnadspensionstagare samt omkring 9 500 personer som får avträdelsestöd för lantbruksföretag. Förändringen berör också dem som bor i den andra dyrortsklassen och som får specialstöd för invandrare och pensionsstöd för långtidsarbetslösa. Dessutom stiger bland annat antalet utkomststöd eftersom hälften av hushållen, som får utkomststöd, finns i den andra dyrortsklassen.
Den minsta utbetalda pensionen och andelen förmåner likriktas för pensionstagaren på ett allt mer fördelaktigt sätt. Den fulla folkpensionen stiger med omkring 20 euro i månaden.
Folkpensionslagen
I den nya folkpensionslagen moderniserar och klargör man folkpensionen och de förmåner som hör till den. I framtiden måste utländska medborgare bo tre år i Finland för att få folkpension. Nu måste de bo fem år i landet. Då folkpensionen eller familjepensionen granskas, beaktar man arbetspensioner som inleds i början av år 2008 eller senare, enligt nivån på arbetsindexet vid tidpunkten för granskningen.
Pensionstagare som är arbetsoförmögna på deltid kan få barntillägg. Summan på den minsta utbetalda pensionen sänks. Livräntan för anhörig- och åldersförhöjning tas inte i beaktande som inkomst i samband med folkpensionen för lagen om skada, ådragen i militärtjänst.
Omställningspensionen för efterlevnadspensionen betalas till alla enligt ett bidrag som utgår till ett fast belopp. Änkans eller änkligens fortsättningspension påverkas inte längre av egendom eller av beräknad avkastning av skog.
Lagen om handikappförmåner
Handikappförmåner, det vill säga vårdbidrag för barn, handikappbidrag och vårdbidrag för pensionstagare, har samlats i en separat lag. Namnen på handikappförmånerna ändras men storleken på förmånerna förblir de samma. Alla handikappförmåner kunde finansieras med statliga medel.
Handikappbidrag kan utbetalas till över 65-åringar, som inte är pensionerade. Då handikapp- eller vårdbidrag beviljas, skall stödet tillämpas med det stöd som fås för samma sjukdom eller skada. Det vårdbidrag som pensionstagare får, ställs inte i relation till hur länge personen har bott i Finland. Bidraget betalas inte heller utomlands.
Bostadsbidrag för pensionstagare
I framtiden kan bostadsbidrag för pensionstagare också beviljas till dem som får familjepension. Då inkomsterna från förmögenheten beräknas tar man i beaktande sådana förmögenhetsandelarsom är offentliga.
Andra förändringar
Militärunderstödet och specialstödet för invandrare påverkas inte längre av stödtagarens eller familjemedlemmarnas förmögenhet.
Mer information: regeringsråd Tuulikki Hakkarainen, tfn (09) 160 73865