Hoppa till innehåll
Media

Apua on saatavilla myös joulun aikaan

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 22.12.2014 13.59
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö tiedottavat

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen ja sisäministeri Päivi Räsänen muistuttavat, että apua ja palveluja on saatavilla myös joulunaikaan. Ministerit toivovat, että myös tiedotusvälineet kertoisivat auttavista puhelimista ja palveluista.

"Kenenkään ei pidä jäädä yksin vaikean tilanteen kanssa. On tärkeää, että tukea tarvitsevat ihmiset tai heidän läheisensä uskaltavat pyytää apua myös erityisinä aikoina, kuten jouluna tai lomilla. Avun pyytämistä ei pidä hävetä tai tuntea syyllisyyttä siitä, jos ei pärjääkään itse. Apua on saatavilla niin perheille kuin yksin asuville", toteavat ministerit.

Erityisen tärkeää on toimia, kun apua tarvitaan kiireellisesti. Kiireellisen avun tarpeessa voi olla hoivaa vaille jäänyt lapsi, nuori ongelmineen, vanhus, jonka kunto heikkenee äkillisesti tai päihteiden käytön vuoksi nopeasti hoitoa tarvitseva. Ongelmatilanteissa pitää uskaltaa ottaa tarvittaessa yhteyttä kunnan sosiaalipäivystykseen. Sosiaalipäivystys vastaa kiireelliseen sosiaaliseen avuntarpeeseen kaikkina vuorokauden aikoina ja viikonpäivinä.

Ministeri Huovinen kehottaa kuntia nostamaan päivystysnumeronsa selkeästi näkyviin verkkosivuille erityisesti loma-aikoina, jotta apua tarvitsevat löytäisivät numeron helposti. Myös valtakunnalliset auttavat puhelimet palvelevat joulun aikaan.

Turvakodit ovat auki ja ne tarjoavat kriisiapua sekä välittömän suojan perheväkivaltaa kokeneille. Turvakotiin voi tulla mihin kellonaikaan tahansa yksin tai lasten kanssa.

Suomalaisten runsas juominen keskittyy usein juhlapyhiin. Myös joulua juhlistetaan alkoholijuomilla, vaikka joulu mielletäänkin yhdessäolon ja lasten juhlaksi. Aikuisen näkökulmasta ongelmaton päihteiden käyttö voi lapsen silmissä näyttää pelottavalta. Lapsen joulutunnelma voi muuttua turvattomuuden tunteeksi. Myös yksinäisille ihmisille joulu voi olla ahdistavaa aikaa.

"Toivon jokaiseen kotiin rauhallista joulua. Toivon myös, että joulumieli tarkoittaisi malttia liikenteessä sekä avun antamista tai kutsumista paikalle silloin, kun lähimmäinen tarvitsee apua. Kiireellisessä tapauksessa tulee soittaa hätänumeroon 112", sanoo sisäministeri Päivi Räsänen.

Poliisi toimii kaikkien pyhien aikana lähtökohtaisesti samalla tavalla sekä organisaatiolla kuin arkipäivienkin aikana. Poliisin valvonnan- ja hälytystoiminnan sekä rikostorjunnan yksiköt tekevät työtään normaalilla tavalla.

Pyhien aikana poliisi ei pääsääntöisesti ole puhelimitse tavoitettavissa. Hätäkeskukset vastaanottavat kuitenkin hätäpuheluita normaaliin tapaan ja ohjaavat viranomaisten resursseja avun tarvitsijoille numerosta 112.

Turvallisuusviranomaiset sekä auttavissa puhelimissa päivystävät ammattilaiset ja vapaaehtoiset tekevät joukolla töitä rauhallisemman joulun puolesta.

Lisätietoja

ministeri Huovisen erityisavustaja Laura Lindeberg, p. 0295 163 110
ministeri Räsäsen erityisavustaja Iina Mattila, p. 0295 418 806
 Muualla verkossa

Joulun aikana päivystävät mm.:
Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin numerossa 01019 5202

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin numerossa 116 111

Turvakodit

Susanna Huovinen
Tillbaka till toppen