Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Statssekreterare Lindén: Pappornas familjeledighet bör utökas

Social- och hälsovårdsministeriet
23.5.2012 12.30
Pressmeddelande -

"Ett fungerande familjeledighetssystem ger både mammor och pappor möjlighet att ta hand om små barn. Det bästa resultatet uppnås om en del av familjeledigheten öronmärks för papporna. Vi vill öka ledigheten som reserverats för pappor och göra det flexiblare att ta ut den", konstaterade statssekreterare Jarmo Lindén i sitt tal på OECD:s ministermöte i Paris.

Enligt Lindén gäller det att prioritera anpassningen av arbetet till familjen om man vill öka kvinnornas förvärvsarbete.

"Dagvård av hög kvalitet till ett rimligt pris gör det möjligt för bägge föräldrar att jobba."

Vad gäller minskningen av löneskillnaderna mellan män och kvinnor innehar arbetsmarknadsorganisationerna en nyckelroll enligt Lindén:

"Utan arbetsmarknadsorganisationernas insats har regeringen tillgång till få medel. Även på arbetsplatsnivå borde avtalsparternas medvetenhet om lika lön stärkas. Könsindelningen av arbetsmarknaden måste luckras upp bland annat genom att uppmuntra kvinnor och män att utbilda sig på områden som domineras av det motsatta könet."

För närvarande bereder regeringen ett jämställdhetsprogram som sträcker sig till 2015 och som samlar de viktigaste jämställdhetsåtgärderna. Lindén hoppas på ett bredare engagemang för jämställdhetsmålen.

"Jämställdhetsfrågorna borde gälla hela regeringen och inte bara ministern som ansvarar för dem. Även tjänstemännen borde införliva främjandet av jämställdheten i sina normala arbetsuppgifter."

Ytterligare information

Specialmedarbetare Minna Kelhä, tfn 040 687 3835, [email protected]

 Tillbaka till toppen