Ministeri Mönkäre: Terveydenhuollon teknologiaa kehitettävä ihmisten ehdoilla
Suomessa on vankkaa osaamista terveydenhuoltoteknologian kehittämiseksi maailmanmarkkinoille asti. Tärkeintä ovat kuitenkin palvelut, tekniikka on vain palvelujen mahdollistaja. ”Uskon kuitenkin, että terveydenhuoltoteknologia voi kehittyä uudeksi ylpeydenaiheeksemme. Menestyneistä vientituotteista voi mainita esimerkkinä lääketieteelliset laitteet ja potilasvalvonta- ja tietojärjestelmät”, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre puhuessaan Hyvinvointia teknologiasta -konferenssissa Hämeenlinnassa tiistaina 7. lokakuuta.
Lääketieteen ja tietoteknologian yhdistävän tutkimusalan merkitys on kasvanut ja tutkimustuloksilta voidaan odottaa myös kaupallisia tuloksia. Rohkeimmissa visioissa lääketieteen tietotekniikkaan liittyvä teollisuus voisi nousta merkitykseltään lääketeollisuuden veroiseksi jo lähimmän kymmenen vuoden kuluessa, ministeri sanoi.
Terveydenhuollossa tulee pula hoitohenkilökunnasta, joka jo nyt on sortumassa työtaakkansa alle. Yksi keino tehokkuuden kasvattamiseen on tietotekniikan käytön merkittävä lisääminen Sosiaali- ja terveysalalla investoinnit tietoteknologiaan ovat huomattavasti vähäisemmät kuin esimerkiksi pankki- ja vakuutussektorilla tai valtionhallinnossa,vaikka saavutettavat hyödyt olisivat suuret. Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa syntyy huikea määrä asiakirjoja, joiden tekeminen ja hallinnointi vie nykyään kohtuuttoman paljon aikaa. Monesti ne vielä kulkevat postitse paikasta toiseen ja hidastuttavat esimerkiksi lääkärin työtä, ministeri totesi.
Teknologiaan ja sen hyödyntämiseen liittyy aina myös sosiaalinen aspekti. Ihmisten on hyväksyttävä ja opittava teknologia. On turha tuputtaa vanhukselle tai vammaiselle monimutkaista huipputekniikkaa, kun hän tarvitsee yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä apuvälineitä jokapäiväiseen elämäänsä, ministeri Mönkäre muistutti.