Minister Risikko: Det måste bli möjligt att bedöma lämplighet under utbildningens gång
” Jag understöder ett ibruktagande av lämplighetstester som en del av intagningen av studerande vid social- och hälsovårdsbranschens läroanstalter och vid universitet. Dessutom behövs åtgärder, med vilka man kan bedöma hur väl en person lämpar sig för branschen under utbildningens gång. För tillfället tillåter lagen inte att man ingriper i en persons studierätt i fall han eller hon tydligt inte lämpar sig för branschen”, säger omsorgsminister Paula Risikko.
Enligt den nuvarande lagstiftningen kan man enbart ingripa i personers studierätt då det gäller musikbranschen och flygledarutbildningen.
”Det här är ett missförhållande som vi måste ändra på med hjälp av lagstiftning. Under utbildningens gång kan det framkomma saker som visar att en studerande inte lämpar sig för yrket. Dylika omständigheter är till exempel drogproblem eller om någon gör sig skyldig till våldsbrott. Personalen inom social- och hälsovårdsbranschen arbetar med barn, handikappade och åldringar. Det är alltså fråga om det mest människonära arbetet, vilket betyder att det är exceptionellt viktigt att personalen lämpar sig för branschen”, säger Risikko.
Social- och hälsovårdsbranschens lärosäten måste ha en möjlighet att förutsätta att en studerande, som misstänks använda droger, deltar i ett test. Med dagens lagstiftning ärdylika tester endast möjliga för dem som studerar till polis eller räddningsarbetare. Endast med tester kan man få giltiga bevis som fungerar som grund för att avbryta en persons studier”, poängterar Risikko.
Då det gäller rusmedelsproblem tycker Risikko att man skall prioritera åtgärder som tidig intervention och vårdhänvisning.
”Alla läroanstalter måste ha ett rusmedelsprogram. I enlighet med programmet skall läroanstalten ingripa om studerandena har drog- eller alkoholproblem. Om vårdhänvisning inte ger resultat måste läroanstalterna inom social- och hälsovårdsbranschen i extrema fall ha rätt att avbryta studentens studier”, säger Risikko.
För mer information: specialmedarbetare Anna Manner-Raappana, tfn (09) 160 74157, 040 575 6618