Minister Mönkäre om välfärdsstatens uppgifter
Det behövs en diskussion om välfärdsstatens uppgifter. Samhället har till uppgift att säkerställa basservicen i ett välfärdssamhälle, men varje individ har också själv ansvar för sig själv och sina anhöriga, konstaterade social- och hälsovårdsminister Sinikka Mönkäre då hon talade vid socialkonferensen i Imatra den 1 september.
Minister Mönkäre anser att den diskussion som överdirektören vid Stakes Matti Heikkilä har startat är viktig. En omvärdering av välfärdsmodellen behöver inte nödvändigtvis betyda att man skulle minska på samhällets ansvar. Finländarna uppskattar offentlig service och är beredda att betala skatt för att finansiera välfärdssamhället.
Även om vi lever i ett välfärdssamhälle har individen också själv ansvar för sin hälsa, sitt välbefinnande och sina barns fostran. Välfärdssamhällets grundtanke är att ge alla en möjlighet till ett gott liv. Då samhället erbjuder utbildning, social- och hälsovårdstjänster samt inkomstöverföringar, förutsätter det också att individen deltar i att baka den gemensamma kakan. För de flesta betyder det här studier och arbete. Den högre levnadsstandarden har fört med sig välfärdssjukdomar som beror på osunda levnadsvanor. Upplysning om sunda levnadsvanor behövs, hälsosamma val märks för individens del i form av bättre hälsa samtidigt som ökningen av hälsovårds- och läkemedelskostnaderna minskar på riksnivå. Det är var och ens sak att ta hand om sina närmaste, även om samhället erbjuder en hel del service i anslutning till detta, sade minister Mönkäre.
Ett bra exempel är diskussionen om subjektiv rätt till dagvård. Det är fråga om barnets rätt till vård. Men allt har sin gräns, betonade minister Mönkäre. För de flesta föräldrar är det självklart att använda sunt förnuft. Men om en del familjers krav är orimliga, måste någon våga säga det rakt ut. Det finns möjligheter att erbjuda alternativ till heldagsvård, t.ex. klubbverksamhet och dagvård på deltid, beroende på familjens situation.