Kuntien käytäntöjä omaishoidossa ja palveluasumisen maksuissa yhtenäistetään
Suomessa on ryhdytty toimiin, joilla yhdenmukaistetaan kuntien käytäntöjä sekä omaishoidon tuen myöntämisessä että palveluasumisen maksujen määräytymisessä. Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea on katsonut, että Suomi rikkoo näissä asioissa Euroopan sosiaalisen peruskirjan määräystä ikääntyneiden henkilöiden oikeudesta sosiaaliseen suojeluun.
Komitea antoi päätöksensä kahteen Omaishoitajat ja Läheiset -Liiton tekemään järjestökanteluun. Ensimmäisen kantelun mukaan omaishoitajat ovat eriarvoisessa asemassa, koska omaishoidon tuen taso ja saantiedellytykset vaihtelevat kunnittain. Komitea on katsonut, ettei omaishoidon tuen vaihtelevuus kuntien välillä loukkaa 23 artiklaa, mutta se pitää kuitenkin rikkomuksena sitä, että lainsäädäntö sallii toimintatapojen kautta omaishoitajien asettamisen eriarvoiseen asemaan.
Toinen järjestökantelu koski kunnittain vaihtelevaa ja monimutkaista palveluasumisen maksujärjestelmää. Komitean päätöksen mukaan nykyinen palveluasumisen maksujärjestelmä luo oikeudellista epävarmuutta sosiaalipalveluja tarvitseville ikääntyneille henkilöille.
Euroopan neuvoston ministerikomitean noudattaman käytännön mukaan Suomi raportoi näiden asioiden etenemisestä määräaikaisraportissaan vuonna 2016.
Kehittämisohjelma ja vanhuspalvelulaki vahvistavat omaishoidon järjestämistäOmaishoidon tukea yhtenäistetään ja kehitetään kunnissa lähivuosien aikana kehittämisohjelman, valtionosuuden lisäyksen sekä vanhuspalvelulain avulla.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on asettanut helmikuussa 2012 työryhmän, jonka tehtävänä on laatia kansallisen omaishoidon kehittämisohjelma vuoden 2013 loppuun mennessä. Kehittämisohjelma on suunnattu valtion ja kuntien päätöksentekijöille ja se sisältää toimenpiteet, jotka toteutetaan tällä ja seuraavalla hallituskaudella.
Lisäksi kunnille on osoitettu 10 miljoonan euron suuruinen pysyvä valtionosuuden lisäys omaishoidon tukipalveluihin. STM suosittelee, että kunnat käyttävät valtionosuuden lisäyksen nykyisten omaishoitajien ja hoidettavien palveluihin ja erityisesti kotiin annettaviin ja omaishoitajien jaksamista tukeviin palveluihin. Tarkoituksena on, että kunnat lisäävät omaishoitoa tukevia palveluja noin 32 miljoonalla eurolla, josta valtionosuus on 10 miljoonaa ja kuntien osuus noin 22 miljoonaa euroa.
Heinäkuun alussa voimaan tuleva ns. vanhuspalvelulaki vahvistaa kuntien velvoitteita huolehtia siitä, että iäkkäiden henkilöiden hoito voidaan järjestää omaishoidon tuen turvin. Iäkkään henkilön pitkäaikainen hoito ja huolenpito on toteutettava ensisijaisesti tämän kotona tai muussa kodinomaisessa asuinpaikassa.
Kunnan on myös laadittava suunnitelma toimenpiteistään ikääntyneen väestön hyvinvoinnin tukemiseksi sekä iäkkäiden henkilöiden palvelujen ja omaishoidon järjestämiseksi. Suunnitelman toteuttamiseen on osoitettava riittävät voimavarat.
Palvelusasumisen asiakasmaksuihin säädetään valtakunnallisesti yhdenmukaiset määräytymisperusteetKunnan järjestämisvastuulla oleviin asumispalveluihin säädetään valtakunnallisesti yhdenmukaiset asiakasmaksujen määräytymisperusteet. Tehostetun palveluasumisen maksut yhtenäistetään ja säädetään asiakkaalle jätettävästä vähimmäiskäyttövarasta.
Työryhmä valmistelee kunnallisen palveluasumisen asiakasmaksuja koskevat uudistusehdotukset vuoden 2013 loppuun mennessä. Työn aikana pohditaan tukipalvelujen mahdollista sisältymistä asiakasmaksuunsekä sitä, otetaanko maksun tulosidonnaisessa osassa huomioon esimerkiksi ateriapalveluita, kuljetuspalveluita sekä turvapuhelinta ja siihen liittyviä palveluita.
LisätietojaNeuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina, STM, p. 02951 63405, sosiaali- ja terveyspalveluosasto (omaishoito)
Lakimies Emmi Koiranen, STM, p. 02951 63568, sosiaali- ja terveyspalveluosasto (asiakasmaksut)
Lainsäädäntösihteeri Katja Fokin, UM, p. 02953 51175, ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikkö (Euroopan sosiaalisen peruskirjan järjestökanteluiden järjestelmä)
Muualla palvelussamme
Kansallista omaishoidon kehittämisohjelmaa valmisteleva työryhmä
Muualla verkossaEuroopan sosiaalinen peruskirja (Finlex)
Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean ratkaisut kahteen järjestökanteluun (englanniksi)