Hukkunut usein humalassa - Vietä selvästi parempi kesä
Tiedotteen ensimmäiseen kappaleeseen korjattu 10.6. vuosiluvuksi 2012.
Suomalainen viettää kesänsä mielellään veden äärellä. Alkoholin yhdistäminen vesillä liikkumiseen ja uimiseen voi olla kohtalokasta. Vuonna 2012 tapaturmaisesti hukkui 121 henkeä. Eniten hukkumisia sattuu kesän lomakuukausina touko-elokuussa.
Hukkumistapaturmista lähes puolet tapahtuu humalassa. Kesäaikaan veneillessä hukkunut on tavallisimmin keski-ikäinen pienveneellä liikkeellä oleva mies, joka on nauttinut alkoholia ja putoaa yli laidan veteen.
Vuosittain Suomessa sattuu kaikkiaan yli miljoona fyysisen vamman aiheuttavaa tapaturmaa, ja niihin kuolee lähes 2 700 ihmistä. Valtaosa tapaturmista sattuu kotona ja vapaa-aikana.
Vuonna 2012 alkoholi oli osallisena joka neljännessä tapaturmakuolemassa. Päihtyneenä kuollaan paitsi hukkumisten myös muiden tapaturmien kuten kaatumisten, liikenneonnettomuuksien, myrkytysten ja tulipalojen vuoksi. Sairaalassa hoidetuista tapaturmapotilaista jopa 40 % on päihtyneitä.
Selvästi parempi kesäPerjantaina 13. kesäkuuta vietetään jälleen valtakunnallista Tapaturmapäivää. Tänä vuonna erityisteemana on kesä ja alkoholin aiheuttamat tapaturmat. Tapaturmapäivänä kiinnitetään huomiota siihen, miten mökkeillessä, vesillä, festareilla ja lomareissuilla toimitaan turvallisesti, ilman tapaturmia.
Tapaturmapäivän viestiä siivitetään kesäbiisillä, joka muistuttaa miten alkoholin vaikutuksen alaisena sattuu ja tapahtuu - usein ikävästikin. http://yutu.be/9efkmFqi8vo
Aiheeseen liittyvä seminaari pidetään Tapaturmapäivänä 13.6.2014 Oulussa. Katso ohjelma:
Päihteet, tapaturmat ja arjen turvallisuus -teemaseminaari
Tapaturmapäivää on vietetty vuodesta 1995, aina vuoden jonain perjantaina 13. päivä. Päivän tavoitteena on kiinnittää huomio keinoihin, joilla jokapäiväisiä vaaratilanteita voi välttää.
Tapaturmapäivän järjestävät yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriö, sisäasiainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Tapaturmavakuutuslaitosten Liitto, Finanssialan Keskusliitto, Työturvallisuuskeskus, Liikenneturva, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos, Puolustusvoimat, Poliisihallitus, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Onnettomuustutkintakeskus ja Suomen Kuntaliitto.
Lisätietoja Tapaturmapäivän nettisivut
Tapaturmapäivä Facebookissa
Tapaturmapäivä Twitterissä
Neuvotteleva virkamies Merja Söderholm, STM, p. 0295 163 344, [email protected]
Kerttuli Harjanne, Tapaturmapäivä-kampanjaryhmän puheenjohtaja, TTK, p. 040 716 5915, [email protected]