Hoppa till innehåll
Media

Beräkningen av militärpensioner blir enklare

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 21.8.2014 10.42
Pressmeddelande -

Det blir enklare att beräkna pensionerna för militärer i försvarsmaktens och gränsbevakningsväsendets tjänst. Förändringen påverkar inte pensionernas nivå eller när de börjar löpa.

Till skillnad från andra arbetspensioner har det i militärpensionssystemet krävts både uppgifter om inkomst och anställningsförhållandenas längd. För detta ändamål har Keva, som förvaltar militärpensionerna, varit tvungen att upprätthålla ett separat informationssystem för beräkning av militärpensionerna. Kalkyleringsprogrammet håller på att bli föråldrat och kostnaderna för dess upprätthållande har varit höga. I fortsättningen beräknas militärpensionerna utan uppgifter om anställningsförhållandets längd och då behövs inte heller ett separat informationssystem.

Ändringen innebär en besparing på cirka 1,5 miljoner euro i informationssystemskostnader. Dessutom sparar man i personalkostnaderna. I samband med att man avstår från det gamla informationssystemet ska registeruppgifterna för personer som hör till militärpensionssystemet kontrolleras före utgången av 2015.

Kring 10 200 personer i försvarsmaktens och gränsbevakningsväsendets tjänst hör till militärpensionssystemet.

Regeringen föreslog torsdagen den 21 augusti att lagen ska stadfästas. Republikens president ämnar godkänna lagen på fredag och lagen träder i kraft den 1 januari 2015.

Ytterligare information

regeringsråd Erik Strömberg, tfn 02951 63190, [email protected]Tillbaka till toppen