Utkomstskyddet
Social- och hälsovårdsministeriet ansvarar för lagstiftning och utveckling av system inom social trygghet. Syftet med den sociala tryggheten är att garantera alla människor en tillräcklig utkomst och omsorg i alla livssituationer.
-
Lagstiftning »
Lagstiftningen om utkomst.
-
Finlands system för social trygghet »
Hur bestäms rätten till social trygghet? Hur finansieras den sociala tryggheten och vad kostar den? Bekanta dig med grundläggande uppgifter om den sociala tryggheten i Finland med det här materialet.
-
Sosiaaliturvauudistus »
Målet för reformen av den sociala tryggheten är ett smidigare och enklare system för social trygghet, och ett system som bättre uppmuntrar att arbeta.
-
Militärunderstöd »
En värnpliktig som fullgör sin militär- eller civiltjänst och anhöriga kan få behovsprövat militärunderstöd under tjänstgöringstiden.
-
Understöd för barnfamiljer »
Samhället erbjuder familjerna olika ekonomiska understöd för att jämna ut de kostnader som föranleds av barn.
-
Bostadsbidrag »
Staten hjälper genom bostadsbidrag småinkomsttagare att klara av sina boendekostnader. Bostadsbidrag kan beviljas för boendekostnader som föranleds av stadigvarande bostad i Finland.
-
Utkomstskydd för arbetslösa »
En arbetslös arbetssökandes grundläggande försörjning tryggas genom arbetslöshetsdagpenning och arbetsmarknadsstöd. Arbetslöshetsdagpenning betalas antingen som grunddagpenning eller som inkomstrelaterad dagpenning.
-
Utkomst och ersättningar under sjukdomstid »
Sjukförsäkringen ersätter kostnader och inkomstbortfall som orsakas av sjukdom och rehabilitering för den som är stadigvarande bosatt i Finland.
-
Utkomst under rehabilitering »
Rehabiliteringsklientens utkomst tryggas genom rehabiliteringspenning.
-
Handikappförmåner »
Handikappförmäner är avsedda för handikappade och långtidssjuka för att underlätta det dagliga livet, deltagande i arbetslivet och studier.
-
Arbetsolyckor och yrkessjukdomar »
Olycksfallsförsäkringen ger ersättning för sjukvårdskostnader och inkomstbortfall till följd av arbetsolycksfall och yrkessjukdomar.
-
Pensionsskydd »
Det finländska pensionssystemet tryggar försörjningen vid ålderdom, arbetslöshet och familjeförsörjares död. Pensionsskyddet består av arbetspension, folkpension och garantipension.
-
Veteranförmåner »
Krigsveteranerna har rätt till vissa särskilda förmåner som bekostas med statliga medel såsom fronttillägg och veterantillägg. Därutöver får krigsinvalider och deras anhöriga ersättning.
-
Social trygghet för professionella idrottsutövare, stipendiater och studerande »
Den sociala tryggheten och pensionsskyddet för idrottare, stipendiater och studerande har ordnats genom specialarrangemang.
-
Utkomststöd »
Utkomststödet är den form av försörjning som kommer i sista hand. Utkomststödet består av grundläggande utkomststöd, kompletterande utkomststöd och förebyggande utkomststöd.
-
Social kreditgivning »
Social kredit kan beviljas till en person som på grund av låga inkomster och tillgångar inte har möjlighet att på annat sätt skaffa kredit på rimliga villkor.
-
Internationell social trygghet »
Rätten till finländsk social trygghet grundar sig i regel på att man bor eller arbetar i Finland. En person som flyttar utomlands har i allmänhet rätt till social trygghet i det nya bosättningslandet.
-
Besvärsinstanser »
Social- och hälsovårdsministeriet handlägger inte begäran om ändringssökande eller omprövning, anmärkningar eller klagomål. Beslut om utkomstskydd kan överklagas hos besvärsinstanser.