Toimeentulo
Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa sosiaaliturvaan liittyvästä lainsäädännöstä ja järjestelmän kehittämisestä. Sosiaaliturvan tarkoituksena on turvata ihmisille riittävä toimeentulo ja huolenpito kaikissa elämäntilanteissa.
Sosiaaliturva koostuu palveluista ja toimeentulon turvaavista etuuksista. Suomen toimeentuloturvajärjestelmä on pääosin vakuutusperusteinen. Toimeentuloturvaetuudet voidaan jakaa kahteen ryhmään: toiset perustuvat työskentelyyn ja toiset Suomessa asumiseen.
-
Lainsäädäntö »
Toimeentuloa koskeva lainsäädäntö.
-
Koronavirustilanne, yksilön ja perheen toimeentulo »
Sosiaali- ja terveysministeriön antamat, poikkeustilanteen toimeentuloon liittyvät tiedotteet, uutiset, päätökset, viranomaisohjeet ja suositukset.
-
Lapsiperheiden tuet »
Yhteiskunta tasaa erilaisilla taloudellisilla tuilla lasten aiheuttamia kustannuksia perheille.
-
Sotilasavustus ja muut palvelusetuudet »
Varusmiespalveluksessa tai siviilipalveluksessa oleva asevelvollinen ja hänen omaisensa voivat saada palvelusajalta tarveharkintaista sotilasavustusta.
-
Asumistuet »
Valtio auttaa asumistuella pienituloisia selviämään asumismenoista. Asumistukea voidaan myöntää asumismenoihin Suomessa sijaitsevasta, vakinaisesta asunnosta.
-
Työttömyysturva »
Työttömyyspäiväraha ja työmarkkinatuki turvaavat työttömän työnhakijan perustoimeentulon. Työttömyyspäiväraha maksetaan joko peruspäivärahana tai ansiopäivärahana.
-
Sairausajan toimeentulo ja korvaukset »
Sairausvakuutus korvaa sairastamisesta ja kuntoutumisesta aiheutuvia kuluja ja ansionmenetystä Suomessa vakituisesti asuville.
-
Kuntoutusajan toimeentulo »
Kuntoutujan toimeentulo turvataan kuntoutusrahalla.
-
Vammaisetuudet »
Pitkäaikaisesti sairaalle tai vammaiselle henkilölle tarkoitetuilla vammaisetuuksilla helpotetaan selviytymistä jokapäiväisessä elämässä, osallistumista työhön ja opiskelua.
-
Työtapaturmat ja ammattitaudit »
Tapaturmavakuutus korvaa työtapaturmasta ja ammattitaudeista aiheutuneet sairaanhoitokulut ja ansionmenetykset.
-
Eläketurva »
Suomen eläkejärjestelmä turvaa toimeentulon vanhuuden, työkyvyttömyyden ja perheenhuoltajan kuoleman varalta. Eläketurva koostuu työeläkkeestä, kansaneläkkeestä ja takuueläkkeestä.
-
Veteraanietuudet »
Sotaveteraaneilla on oikeus saada valtion varoin eräitä erityisetuuksia, kuten rintamalisää ja veteraanilisää. Lisäksi sotainvalidit ja heidän omaisensa saavat korvauksia.
-
Ammattiurheilijoiden, apurahansaajien ja opiskelijoiden sosiaaliturva »
Urheilijoiden, apurahansaajien ja opiskelijoiden sosiaali- ja eläketurva on toteutettu erityisjärjestelyin.
-
Toimeentulotuki »
Toimeentulotuki on viimesijainen toimeentuloturvan muoto. Se muodostuu perustoimeentulotuesta, täydentävästä toimeentulotuesta ja ehkäisevästä toimeentulotuesta.
-
Sosiaalinen luototus »
Kunta voi myöntää sosiaalisen luoton henkilölle, jolla ei ole pienituloisuutensa ja vähävaraisuutensa vuoksi mahdollisuutta saada kohtuuehtoista luottoa muulla tavoin.
-
Kansainvälinen sosiaaliturva »
Oikeus suomalaiseen sosiaaliturvaan perustuu pääsääntöisesti asumiseen tai työskentelyyn Suomessa. Ulkomaille muuttavalla henkilöllä on yleensä oikeus uuden asuinmaansa sosiaaliturvaan.
-
Valitusviranomaiset toimeentuloturvan päätöksissä »
Sosiaali- ja terveysministeriö ei käsittele muutoksenhakupyyntöjä, muistutuksia tai valituksia. Toimeentuloturvaa koskeviin päätöksiin voi hakea muutoksia muutoksenhalulautakunnista.