Regeringens förslag till riksdagen som lag om ändring av preskriptionslagen och därmed sammanhängande lagar
Regeringens förslag till genomförande av 3:e fasen av Kanta-medicineringslistan
Regeringens förslag till riksdagen som lag om ändring av preskriptionslagen och därmed sammanhängande lagar
STM099:00/2024 Lagstiftningsprojekt
Syftet med projektet är att genomföra följande frågor som hör till den s.k. tredje fasen av Kanta-medicineringslistan: egenvårdsläkemedel som registrerats av en yrkesutbildad person och medborgare, kontrollanteckningar och markeringar angående läkemedelsbehandlingen, gränssnittet för öppenvård och avdelningsvård, digitaliseringen av recept i pappersform samt integreringen av apoteksavtalet i Kanta.
Projektets basuppgifter Pågår
Projektets nummer STM099:00/2024
Ärendenummer VN/19773/2024
Projektets arrangör social- och hälsovårdsministeriet
Uppgiftsklass Regeringens proposition bereds
Mandattid 2.7.2024 –
Datum för tillsättande
Förhållande till regeringsprogrammet
Orpo
Luku 2 Ett fungerande och hållbart välfärdssamhälle
Alaluku 2.4 Reformer av social- och hälsovårdstjänsterna
Lagberedning
Regeringsproposition-
Antagen författning-
Mål och resultat
Målet är att utvidga informationsinnehållet i läkemedelslistan. Avsikten är att uppgifter om självvårdspreparat som förskrivits på recept och som medborgaren självständigt använder ska föras in i receptcentret och föras in i läkemedelslistan.
Det införs också anteckningar om översyn av läkemedelsbehandlingen som gör det möjligt att förmedla uppgifter om uppdatering och utvärdering av medicineringen mellan apoteken och tjänstetillhandahållarna inom social - och hälsovården, men också att förmedla uppgifter om användningen av läkemedel mellan apoteken och läkemedelsförskrivarna.
Anteckningarna om beaktandet av medborgarnas användning av läkemedel och självvårdspreparat gör det möjligt att förmedla uppgifter mellan medborgarna och apoteken och tjänstetillhandahållarna inom social - och hälsovården.
Projektet syftar också till att göra det möjligt att använda läkemedelslistan smidigt när avdelningsvården inleds och i samband med hemförlovning. Uppgifterna om avdelningsmedicinering innehåller recept under avdelningsvården samt anteckningar om dosering.
Målet är också att övergå från recept som för närvarande förskrivs på papper (recept på pro auctore, medicinska gaser och specialtillstånd) till elektroniska recept.
Syftet med apoteksavtalet är att koncentrera informationssystemstödets patientuppgifter- och apotekssystem till en enda vårdplats i fråga om förskrivning av läkemedel som lämpar sig för missbruk och vid behov också att koncentrera expedieringen av läkemedel till ett enda apotek.
Målen baserar sig bl.a. på publikationen ”Koncept för informationshantering inom läkemedelsvården” (6/2020, Institutet för hälsa och välfärd), som håller på att uppdateras och därför kan målen och sakinnehållet ändras.
Utgångspunkter
Under denna regeringsperiod anknyter projektet till projekthelheten Läkemedel och apoteksekonomi och dess informationshanteringsdel, och målet är att verkställa ärendena under den tredje utvecklingsfasen av Kanta-medicineringslistan.
I utvecklandet av medicineringslistan ingår även fas 4 och 5 som kommer att genomföras senare.
En medicineringslista som sammanställts av uppgifter om recept och expediering av läkemedel ger ännu inte heltäckande information om en patients medicinering som helhet. För att få en helhetsuppfattning behövs även information om andra recept, patientens eventuella självmedicinering samt uppgifter om uppdatering och utvärdering av medicineringen.
För närvarande registreras uppgifter om avdelningsmedicinering i patientdatasystemens medicineringsdelar och de förs inte in i patientdataarkivet strukturellt och även i textform varierar lagringen eller är småskalig. I dagsläget kan information om uppdatering och utvärdering av medicieringslistan sparas som fritext i patientjournaler, men informationen är svår att finna i efterhand. Apotek har inte haft möjlighet att göra anteckningar om medicinering i patientjournaler.
Ytterligare uppgifter
Tillägget av förskrivna receptfria läkemedel och egenvårdspreparat till medicineringslistan förbättrar uppföljningen av vården och patientens inställning till behandlingen samt förbättrar hälso- och sjukvårdspersonalens möjligheter att bilda sig en helhetsbild av patientens medicinering. På så sätt förbättras patientsäkerheten och förverkligandet av rationell läkemedelsbehandling.
Fördelarna med registrering av avdelningsmedicinering är att uppgifterna om användningen av läkemedel som kan inverka på öppenvården på grund av lång verkningstid även syns på medicineringslistan. Även detta förbättrar kvaliteten av vården och höjer patientsäkerheten. Uppgifterna om patienters medicineringshistorik blir också mer heltäckande, vilket gör det möjligt att undvika onödiga läkemedelsexperiment.
Genom kontrollanteckningarna kan patientens plan för läkemedelsbehandling bibehållas uppdaterad och i och med att även patienten kan bidra med information genom egna markeringar fås också information om den faktiska användningen av läkemedel. Eventuella problem i anslutning till medicineringen förmedlas till den behandlande läkaren som då kan justera läkemedelsbehandlingen att bättre lämpa sig för patienten.
Även om det elektroniska receptet täcker nästan hundra procent av förskrivningarna i Finland finns det fortfarande vissa specialfall där det krävs recept i pappersform. Det är ändamålsenligt att också digitalisera dem. Digitaliseringen av recept på läkemedel med specialtillstånd är kopplad till digitaliseringen av Fimeas process för specialtillstånd för läkemedel.
Det är ändamålsenligt att integrera apoteksavtalet med Kanta-tjänsten. Ändringen av den registeransvarige för apoteksavtalsregistret påverkar i praktiken inte verksamhetsmodellerna, men det kan vara förnuftigt att genomföra ändringen i samband med att medicineringslistan tas i bruk.
Projektet för Kanta-medicineringslistans tredje fas har inletts med en officiell workshop 23.4.2024. Arbetet i workshopen pågår till slutet av 2024. I workshoppen deltar representanter för Fimea, FPA, THL, Valvira och social- och hälsovårdsministeriet.
Lagberedningen sker i en grupp som består av representanter för Fimea, FPA, THL och social- och hälsovårdsministeriet.
Utfrågningar kommer att hållas angående projektet. Avsikten är att utkastet till regeringsproposition ska sändas på remiss i mars 2025 och att regeringspropositionen ska överlämnas till riksdagen i juni 2025.
Ogrupperade
Person
Roll, Mandattid
Nousu, Tuula
Lakimies
social- och hälsovårdsministeriet
Roll: Ansvarig person
2.7.2024 –
Lagberedning och utveckling i statsrådet
Ministerierna genomför regeringsprogrammet, bereder lagar och andra författningar samt genomför reformer i olika projekt, arbetsgrupper och organ.
Alla ministeriers projekt hittas på statsrådets webbplats valtioneuvosto.fi/sv/projekt Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik