Hallituksen esitys lääkehoidon tiedonhallinnan kehittämistä koskeva Kanta-lääkityslistan 3. vaihe
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lääkemääräyslain muuttamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi
STM099:00/2024 Säädösvalmistelu
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
valtioneuvosto.fi/hankkeet Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Hankkeella toteutettaisiin Kanta-lääkityslistan ns. 3. vaiheen asiakokonaisuuksia: Potilaan käyttämien itsehoitovalmisteiden kirjaaminen Reseptikeskukseen, lääkehoidon tarkistus- ja huomiomerkintöjen käyttöönotto, avo- ja laitoshoidon rajanpinnan tietojenvälitys, erityislupien lääkemääräysten sähköistys ja apteekkisopimus Kanta-palveluihin.
Hankkeen perustiedot Käynnissä
Hankenumero STM099:00/2024
Asianumerot VN/19773/2024
Asettaja sosiaali- ja terveysministeriö
Tehtäväluokka Hallituksen esityksen valmistelu
Toimikausi/aikataulu 2.7.2024 –
Asettamispäivä
Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita
Orpo
Luku 2 Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta
Alaluku 2.4 Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen
Lainvalmistelu
Hallituksen esitys-
Hyväksytty säädös-
Tavoitteet ja tuotokset
Tavoite on laajentaa Kantalääkityslistan tietosisältöä. Tiedot lääkemääräyksellä määrätyistä ja kansalaisen itsenäisesti käyttämistä itsehoitovalmisteista on tarkoitus tallentaa Reseptikeskukseen ja tuoda sieltä lääkityslistalle.
Käyttöön otetaan myös lääkehoidon tarkistus- ja huomiomerkinnät, jotka mahdollistavat lääkityksen ajantasaistamiseen ja arviointiin liittyvien tietojen välityksen apteekkien ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajien välillä, mutta myös lääkkeen käyttöön liittyvien tietojen välityksen apteekin ja lääkkeenmäärääjän välillä.
Kansalaisen lääkkeiden sekä itsehoitovalmisteiden käytön huomiomerkintöjen kirjaukset mahdollistavat tietojen välityksen kansalaisen ja apteekkien ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajien välillä.
Hankkeessa on myös tavoitteena mahdollistaa lääkityslistan sujuva käyttö osastohoidon alkaessa sekä kotiutuksen yhteydessä.
Tavoitteena on myös siirtyä nykyisin paperilla määrättävistä potilaskohtaista erityislupien lääkemääräyksistä sähköisiin lääkemääräyksiin.
Apteekkisopimuksen tavoitteena on tietojärjestelmätuen potilastieto- ja apteekkijärjestelmiin keskittäminen yhteen hoitopaikkaan väärinkäyttöön soveltuvien lääkkeiden määräämisen osalta ja tarvittaessa myös lääkkeen toimittamisen keskittäminen yhteen apteekkiin.
Tavoitteet perustuvat mm. Lääkehoidon tiedonhallinnan konsepti -julkaisuun (12/2024, THL).
Tiivistelmä
Hankkeella toteutettaisiin Kanta-lääkityslistan ns. 3. vaiheen asiakokonaisuuksia: Potilaan käyttämien itsehoitovalmisteiden kirjaaminen Reseptikeskukseen, lääkehoidon tarkistus- ja huomiomerkintöjen käyttöönotto, avo- ja laitoshoidon rajanpinnan tietojenvälitys, erityislupien lääkemääräysten sähköistys ja apteekkisopimus Kanta-palveluihin.
Lähtökohdat
Hanke liittyy tällä hallituskaudella Lääkkeet ja apteekkitalous -hankekokonaisuuteen, sen tiedonhallinnan osuuteen ja sillä on tarkoitus toteuttaa Kanta-lääkityslistan 3. vaiheen asiat. Lääkityslistan vaiheistukseen kuuluvat myöhemmin toteutettavat vaiheet 4 ja 5.
Lääkemääräysten ja niiden toimitusten tiedoista koostettu lääkityslista ei vielä anna kattavaa tietoa potilaan käyttämästä kokonaislääkityksestä. Kattavan käsityksen saamiseksi tarvitaan tiedot myös muista lääkemääräyksistä ja potilaan itsehoitovalmisteista sekä niihin liittyvistä seuranta- ja toteumatiedoista.
Apteekeilla ei ole ollut mahdollisuutta kirjata lääkityksen tarkistustietoja potilasasiakirjoihin.
Lisätietoja
Määrättyjen reseptivapaiden lääkkeiden ja itsehoitovalmisteiden lisääminen lääkityslistalle parantaa hoidon seurantaa ja hoitomyönteisyyttä sekä parantaa terveydenhuollon ammattilaisten mahdollisuuksia muodostaa kokonaiskuva potilaan kokonaislääkityksestä ja parantaa siten potilasturvallisuutta ja rationaalista lääkehoitoa.
Osastolääkityksen kirjausten hyötyjä ovat pitkävaikutteisten, avohoitoon vaikuttavien lääkkeiden käytön tietojen näkyminen lääkityslistalla, mikä parantaa hoidon laatua ja potilasturvallisuutta. Lääkityshistoriatiedot saadaan myös kattavammiksi, minkä ansiosta voidaan välttää turhia lääkityskokeiluja.
Tarkistusmerkinnöillä pystytään potilaan lääkehoidon suunnitelma pitämään paremmin ajantasaisena ja, kun myös potilas osallistetaan, saadaan myös tieto lääkkeiden todellisesta käytöstä ja niihin liittyvistä mahdollisista ongelmista välitettyä hoitovan lääkärin tietoon ja lääkehoitoa kohdennettua potilaalle paremmin soveltuvaksi.
Vaikka sähköisen lääkemääräyksen kattavuus Suomessa on lähes sataprosenttista, on vielä joitain erityistapauksia, joissa lääkemääräys edellytetään paperisina, joten tarkoituksenmukaista on myös näiden sähköistäminen. Erityisluvallisten lääkkeiden lääkemääräysten sähköistäminen liittyy Fimean lääkkeiden erityislupien prosessin sähköistämiseen.
Apteekkisopimus on tarkoituksenmukaista siirtää osaksi Kanta-palvelua. Apteekkisopimusrekisterin ylläpitäjän muutos ei sinällään aiheuta toimintamallien muutosta, mutta sen toteutus lääkityslistan yhteyteen on tarkoituksenmukaista.
Kanta-lääkityslistan 3. vaiheen hanke on aloitettu viranomaistyöpajassa 23.4.2024. Työpajassa on edustus Fimeasta, Kelasta, THL:stä, Valvirasta ja STM:stä. Työskentelyä jatketaan vuoden 2024 loppuun saakka. Säädösvalmistelu tapahtuu ryhmässä, jossa on edustus Fimeasta, Kelasta, THL:stä ja STM:stä.
Hankkeesta järjestetään kuulemistilaisuuksia. Tavoitteena on saada hallituksen esityksen luonnos lausunnolle huhtikuussa 2025 ja hallituksen esitys annettua eduskunnalle kesäkuussa 2025.
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Nousu, Tuula
Lakimies
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Vastuuhenkilö
2.7.2024 –