Valtionavustuksiin liittyvät lomakkeet
Tälle sivulle on koottu valtionavustuksiin liittyvät lomakkeet. Lomakkeita käytetään kaikissa valtionavustushankkeissa. Valtionavustuspäätöksessä on mainittu, vastaako Lounais-Suomen aluehallintovirasto vai sosiaali- ja terveysministeriö maksatuksesta.
- Hakulomake
- Hakulomakkeen täyttöohje
- Hankesuunnitelman mallipohja
- Talousarviolomake
- Talousarvion täyttöohje
Lomakkeet maksatusta varten
- Maksatushakemus ja lomakkeiden täyttöohjeet (maksatus STM)
- Maksatushakemus ja lomakkeiden täyttöohjeet (maksatus LSAVI)
- Maksatushakemuksen liite 1: Pääkirjan avain (mallipohja) (Excel-tiedosto)
- Maksatushakemuksen liite 2: Hankkeen talouden toteuma (Excel-tiedosto)
- Maksatushakemuksen liite 3: Henkilöstökuluselvitys (mallipohja) (Excel-tiedosto)
Lomakkeet hankkeen loppuselvitystä varten
- Loppuselvityslomake (STM)
- Loppuselvityslomake (LSAVI)
- Loppuselvityslomakkeen liite: Talouden toteuma (Excel-tiedote)
- Sosiaalityön yliopistotasoisen tutkimuksen hankkeiden loppuselvityslomake (Word)
- Ohje tilintarkastajan raportista sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustuskohteissa
- Tilintarkastajan raportti valtionavustuksen käyttöön liittyvistä havainnoista (malli)
- Tulevaisuuden sote-keskus ohjelman loppuselvityksen talouden toteuma -lomake
Valtionavustusten siirto hyvinvointialueille
- Ohje valtionavustuksen saajalle / hankehallinnoijalle
- Hyvinvointialueen suostumus siirtoon (malliasiakirja)
- Hakulomake: Hakemus valtionavustuksen siirtämiseksi hyvinvointialueelle
- Hakulomake: Hakemus valtionavustuksen käyttäjien (osatoteuttajien) muuttamiseksi
Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset liittyen valtionavustuksiin ja järjestämisvastuun siirtoon kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille
-
Avustuksen siirto edellyttää saajan hakemusta, hyvinvointialueen tai HUS-yhtymän suostumusta sekä STM:n päätöstä. STM on valmistellut näitä toimenpiteitä varten lomakkeet ja ohjeet. Lomakkeet ja ohjeistukset ovat saatavilla STM:n verkkosivuilla ja ne toimitetaan myös yhteyshenkilöiden kautta avustuksen saajille. Hakemuksen jättäminen on jo mahdollista. Hakemuksen jättämiselle ei ole asetettu määräaikaa, hakemuksia käsitellään sitä mukaan, kun ne saapuvat. STM pyrkii tekemään päätökset mahdollisimman pian hakemusten saavuttua. Epäselvissä tilanteissa voi ottaa yhteyttä oman hankkeen yhteyshenkilöön.
-
Soteuudistus.fi -verkkosivuilla on ohjeistettu henkilöstön asemasta sote-uudistuksessa.
-
Hyvinvointialueen päätösvaltaa käyttää lähtökohtaisesti aluevaltuusto. Aluevaltuusto on voinut siirtää hallintosäännössään toimivaltaa muille toimielimille tai viranhaltijoille. Siten suostumuksen käsittelyssä voi olla eroja hyvinvointialueittain riippuen hallintosäännöstä. Suostumuksen käsittelyssä toimitaan kunkin oman hallintosäännön mukaisesti.
-
Ei tarvitse, ellei valtionavustuspäätöksessä ole tätä edellytetty. Tällä hetkellä ei ole myöskään suunniteltu erillistä ohjeistusta siitä, että tilintarkastus tässä vaiheessa tulisi teettää.
-
STM ei pyydä toimittamaan väliselvitystä hankkeen siirtyessä hyvinvointialueelle. Ohjaavan lainsäädännön (616/2021) perusteella vastuut siirtyvät hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueella on oikeus saada käyttöönsä tarpeellisiksi katsomiaan lisätietoja ja asiakirjoja. Valtionavustushankkeen siirtyessä hyvinvointialueelle omalla suostumuksellaan, ottaa se vastuun hankkeen toteuttamisesta ja myös loppuselvityksestä. Valtionavustuspäätöksessä edellytetään, että hankkeen päättyessä toimitetaan yksi selvitys, joka sisältää talousraportit ja tilintarkastajan lausunnon.
Hankehallinnoijan ja osatoteuttajien itsensä päätettävissä on se, tehdäänkö hankkeen talouden koontia vuodenvaihteessa. Se, miten ja milloin nykyiset hanketoimijat sopivat taloutta koskevan koonnin tai selvityksen toimittamisesta uudelle hankehallinnoijalle, jää alueen omaan harkintaan. Hanketoimijoiden tulee huolehtia asiakirjojen säilyttämisestä, eli alueella tulee ratkaista sisäisesti, miten tieto siirtyy vuoden 2024 selvitykseen.
-
Osatoteuttajiksi eli avustuksen käyttäjiksi katsotaan ne organisaatiot, joille osa avustuksesta siirretään, eli delegoidaan jonkin hankkeen osan toteuttamiseen. Osatoteuttajia ovat myös ne tahot, jotka osallistuvat hankkeeseen pelkällä työpanoksella. Epäselvissä tilanteissa voi ottaa yhteyttä oman hankkeen yhteyshenkilöön.
-
Talousarviokirjaukset eivät aiemmin mahdollistaneet sitä, että hyvinvointialueet tai HUS-yhtymä käyttäisivät avustusta, joten eduskunta muutti kirjauksia lisätalousarviomenettelyssä. Muutoksella ei ole vaikutusta siihen kuinka paljon STM on myöntänyt hankkeelle valtionavustusta.
-
Käytössä on kaksi erilaista hakulomaketta, joista valitaan kuhunkin tilanteeseen sopiva vaihtoehto:
- tilanteissa, joissa avustuksen hallinnointi siirretään hyvinvointialueelle (eli avustuksen saaja muuttuu), käytetään hakulomaketta "hakemus valtionavustuksen siirtämiseksi hyvinvointialueille”. Tämän hakulomakkeen yhteydessä voi myös ilmoittaa muutoksia osatoteuttajiin. Hakemuksen liitteeksi vaaditaan hyvinvointialueen ja mahdollisten osatoteuttajien suostumus avustuksen siirtoon.
- tilanteissa, joissa avustuksen saaja (hankehallinnoija) pysyy samana, mutta osatoteuttajissa tapahtuu muutoksia, käytetään hakulomaketta "hakemus valtionavustuksen käyttäjien (osatoteuttajien) muuttamiseksi”. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan osatoteuttajaksi tulevan hyvinvointialueen suostumus.
-
Sote-uudistus.fi-sivuilta löydät lisätietoja järjestämisvastuun siirtoon liittyen.
Yksittäisten valtionavustuspäätösten osalta voit olla yhteydessä avustuspäätöksessä mainittuihin yhteyshenkilöihin.
-
Jos samalla hankehallinnoijalla / valtionavustuksen saajalla on useita eri hankkeita tai avustuksia, joiden osalta haetaan siirtoa, tulee jokaisen osalta täyttää oma hakulomakkeensa. Merkitse hakulomakkeelle huolellisesti ko. avustuspäätöksen diaarinumero. Liitteeksi lähetettävän suostumuksen osalta riittää yksi suostumus. Hyvinvointialueen suostumukseen tulee kirjata, mitä valtionavustushankkeita suostumus koskee. Mikäli käytössä on STM:n malliasiakirja hyvinvointialueen suostumukselle, kohtaan Hankkeen nimi voi luetella ne hankkeet, joita suostumus koskee.
Esimerkkitilanne: hankehallinnoijana toimii kunta, ja kunnalla on kaksi hanketta, jotka on tarkoituksenmukaista siirtää hyvinvointialueelle. Kunta täyttää kaksi hakulomaketta ja toimittaa saman suostumuksen molempien hakulomakkeiden liitteenä.
-
Kyllä tarvitsee, mikäli HUS-yhtymä tulee toimimaan hankkeen hallinnoijana tai osatoteuttajana. Aikaisemmissa pohdinnoissa on todettu, että valtionavustushankkeiden siirtyminen suoraan lain nojalla hyvinvointialueille/HUS-yhtymälle on juridisesti hieman epäselvää. Nähdäksemme asia koskee sekä hyvinvointialueita, että HUS-yhtymää. Toimijoiden oikeusturvan sekä käytännön seikkojen vuoksi on päädytty siihen, että menettely avustusten siirtämisestä koskettaa myös HUS:a. Näin ollen HUS-yhtymältä tarvitaan suostumus valtionavustuksen siirtämiseksi. Lisäksi osassa valtionavustuspäätöksissä on maininta, että siirtomenettely tarvitaan.
-
Lähtökohtaisesti maksatushakemuksen kokoaa päätöksenmukainen hankehallinnoija, eli vuoden 2023 puolella hyvinvointialue tai HUS-yhtymä. Vanha hallinnoija ja osatoteuttajat toimittavat hyvinvointialueelle/HUS-yhtymälle omat osuutensa maksatushakemuksista, joka toimittaa hakemuksen eteenpäin. Maksatuksen saatuaan nykyinen hankehallinnoija siirtää kullekin toimijalle kuuluvan osuuden. Mikäli asiasta herää kysymyksiä, voitte olla yhteydessä hankkeenne valvojaan tai yhteyshenkilöön.