Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om den andra fasen av beredningen av ändringen av lagen om utkomstskydd för arbetslösa
Det föreslås ändringar i lagen om utkomstskydd för arbetslösa och lagen om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Samtidigt föreslås det att 12 kap. i lagen om ordnande av arbetskraftsservice, 11 kap. 1 och 2 § i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice och 13 § i lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen ska upphävas.
Ändringarna gäller beloppet av den inkomstrelaterade dagpenningen, arbetsvillkoret för löntagare och kommunernas skyldighet att ordna möjlighet till rehabilitering, utbildning eller arbete för vissa arbetslösa arbetssökande.
De föreslagna ändringarna kompletterar den första fasen av beredningen av de ändringar i lagen om utkomstskydd för arbetslösa som gäller arbetsvillkoret, jämkningen av arbetslöshetsförmåner, tidpunkten för när rätten till arbetslöshetsförmåner börjar och de barnförhöjningar som betalas i samband med arbetslöshetsförmåner.
De föreslagna ändringarna följer regeringsprogrammet och målet om att minska bidragsfällorna. Med förslagen strävar man efter en utgiftsanpassning på cirka 298 miljoner euro och en sysselsättningsökning på cirka 18 700 personer. Ökningen av sysselsättningen beräknas stärka de offentliga finanserna med cirka 458 miljoner euro.
Propositionen hänför sig till den första tilläggsbudgetpropositionen för 2024 och avses bli behandlad i samband med den.
Gradering av den inkomstrelaterade dagpenningen
I propositionen föreslås att den inkomstrelaterade dagpenningens belopp ska graderas så, att den sjunker om arbetslösheten blir långvarig. Den inkomstrelaterade dagpenningen ska sjunka första gången när arbetslöshetsdagpenning har betalats för 40 arbetslöshetsdagar och andra gången när den har betalats för 170 arbetslöshetsdagar. Den inkomstrelaterade dagpenningen ska sjunka med 20 procent av den ursprungliga dagpenningen den 40 dagen, och med 25 procent den 170 dagen. Dagpenningen kan dock inte vara mindre än grunddagpenningen eller den förhöjda grunddagpenningen.
Arbetsvillkoret ändras
I fortsättningen ska lönesubventionerat arbete inte automatiskt tillgodoräknas i arbetsvillkoret. I fråga om en person vars arbetsförmåga är nedsatt ska 75 procent av de månader som tillgodoräknas i arbetsvillkoret beaktas efter de första 10 månaderna av lönesubventionerat arbete.
I propositionen föreslås det att sysselsättning i lönesubventionerat ska kunna förlänga granskningsperioden för arbetsvillkoret. Lönesubventionerat arbete ska beaktas i sin helhet när vissa påföljder inom utkomstskyddet för arbetslösa fullgörs eller när väntetiden för arbetsmarknadsstöd löper.
Det föreslås att sådana möjligheter till rehabilitering, utbildning eller arbete som man är skyldig att ordna för arbetslösa arbetssökande som fyllt 57 år och vilkas rätt till arbetslöshetsdagpenning för löntagare håller på att upphöra inte ska beaktas i löntagares arbetsvillkor. Bestämmelserna om de ovannämnda skyldigheterna föreslås bli upphävda.
Även de skyddande bestämmelser om beloppet av inkomstrelaterad dagpenning som hänför sig till de åldersbundna undantagsreglerna ska upphävas. Dessutom upphävs den skyddande bestämmelse som gäller personer som fyllt 58 år och enligt vilken nivån på inkomstrelaterad dagpenning för löntagare eller företagare inte kan sjunka, om personen uppfyller arbetsvillkoret efter att ha uppnått åldersgränsen.
Lagarna avses träda i kraft den 2 september 2024.
Utlåtanden ska lämnas in senast den 23 januari 2024.
- Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa (utlåtande.fi)
- Vanliga frågor och svar, på finska
- Visualisering av ändgringar, på finska
Mer information
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 321, [email protected]
Liisa Siika-aho, avdelningschef, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 295 163 085, [email protected] (ej anträffbar 21.-22.12.2023 och 4.-5.1.2024)
Essi Rentola, direktör, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 155, [email protected] (från och med den 2 januari 2024)