Regeringen föreslår att åldersgränsen för eftervård inom barnskyddet sänks
Åldersgränsen för eftervård inom barnskyddet föreslås bli sänkt med två år.
Enligt regeringens proposition ska skyldigheten att ordna eftervård enligt barnskyddslagen upphöra senast när den unga personen fyller 23 år. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2024 med en övergångsperiod på ett halvt år. Detta betyder att rätten till eftervård fortsätter till den 30 juni 2024 för de unga som fyller 23 eller 24 år under lagens övergångsperiod. För de unga som fyller 25 år under övergångsperioden upphör rätten till eftervård vid 25 års ålder på samma sätt som för närvarande. Övergångsperioden syftar till att säkerställa att de som omfattas av eftervård planmässigt kan övergå till behövliga andra tjänster och förmåner. Servicebehoven för de unga som inte längre omfattas av eftervård tillgodoses med hjälp av hela det sektorsövergripande servicesystemet för unga, inklusive social- och hälsovårdstjänsterna samt de sociala förmånerna.
Dessutom beaktas de beslut om stödåtgärder inom eftervården som meddelats före lagens ikraftträdande. Välfärdsområdena ska vara skyldiga att ordna stödåtgärder inom eftervården enligt besluten om dem, även om de sträcker sig längre än den föreslagna övergångsperioden.
Med åtgärden eftersträvas enligt regeringsprogrammet en statsfinansiell besparing på 12 miljoner euro 2024 och 24 miljoner euro från och med 2025.
Lagen om småbarnspedagogik preciseras i fråga om skyldigheten att ordna småbarnspedagogik för barn som placerats med stöd av barnskyddslagen och kostnadsfördelningen när barnets småbarnspedagogik ordnas någon annanstans än i barnets hemkommun.
Genom regeringspropositionen görs dessutom vissa tekniska ändringar i barnskyddslagen för att korrigera de fel som kvarstår i den till följd av social- och hälsovårdsreformen.
Social- och hälsovårdsministeriet ordnade ett remissförfarande om propositionsutkastet under tiden 17.8.2023–14.9.2023. Sammanlagt 80 utlåtanden lämnades in.
Mer information:
Tiina Muinonen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 185
Susanna Hoikkala, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 482
E-postadresserna har formen [email protected].