Offren för olyckan i Sydostasien borde söka hjälp för posttraumatiska symptom i tid, KI 3/2005
Offren för olyckan i Sydostasien borde söka hjälp för posttraumatiska symptom i tid
Social- och hälsovårdsministeriets sakkunniggrupp för psykosocialt stöd och tjänster i samband med katastrofer uppmanar dem som överlevt olyckan i Sydostasien samt anhöriga till offren att söka hjälp i tid för depression eller ångest för att undvika att problemen blir långvariga. Sakkunniggruppen tror att största delen av de räddade och anhöriga till offren kommer att återhämta sig med hjälp av det stöd de får av närstående men att en del behöver sakkunnighjälp för att komma över händelsen. De som blivit räddade ur exceptionellt farliga situationer kan efteråt få psykiska posttraumatiska symptom som det i allmänhet går bra att behandla.
Man kan inte alltid själv uppskatta om man är i behov av hjälp. Följande förnimmelser tyder på behov av sakkunnighjälp: svåra sömnbesvär, konstant rädsla, man blir lätt skrämd eller är rädd att bli ensam. Ytterligare symptom kan vara svårt nedsatt koncentrationsförmåga, minnesrubbningar eller nedsatt funktionsförmåga.
Det lönar sig att söka vård även då händelserna i samband med olyckan om och om igen kommer till minnes som pinande minnesbilder och mardrömmar. Sakkunnighjälp behövs även då tankarna kretsar kring saker som påminner om olyckan och kontinuerligt orsakar kraftig fysisk och psykisk ohälsa. Som symptom kan å andra sidan även anses det att man känner sig apatisk och försöker undvika situationer och människor som påminner om olyckan.
Sakkunniggruppen uppmanar de människor som lider av ovan nämnda symptom att söka service i den egna kommunen för bedömning av problemen och för behandling. Kommunerna skall ge människor information om när det är skäl att söka sakkunnig bedömning av problemen. Kommunerna ger råd och hjälper människor att uppsöka den rätta vårdplatsen. Kommunerna har en förteckning över namnen på de evakuerade, försvunna och avlidna inom sitt område. Kommunen anordnar behövliga tjänster för offren för olyckan samt för anhöriga samt hänvisar dem som behöver specialvård till rätt instans. På basis av läkarutlåtande kan man även få psykoterapi som kommunal köpt service eller individual-, grupp- eller familjepsykoterapi och annan rehabiliteringsservice som ersätts av Folkpensionsanstalten.
Vidare uppgifter: forskningsprofessor Kristian Wahlbeck, Stakes, tel.nr (09) 3967 2300 eller medicinalrådet Sakari Lankinen, social- och hälsovårdsministeriet, tel.nr (09) 160 74131.
SÄNDLISTA
· socialförvaltningen i kommunerna
· hälsovårdscentralerna
· sjukvårdsdistrikten
FÖR KÄNNEDOM
· länsstyrelsernas social- och hälsoavdelningar,
· regionala serviceställen
· länsläkarna
· Finlands Kommunförbund
· STAKES
· Folkhälsoinstitute