Sammandraget av remissvaren om alkohollagen klart
Social- och hälsovårdsministeriet har fått klart sitt sammandrag av de remissvar som lämnats om totalreformen av alkohollagen. Remissvaren begärdes senast den 16 januari 2017, och efter begäran om tilläggstid lämnades sammanlagt 130 yttranden före ingången av mars. Utöver yttranden från myndigheter, sakkunniginrättningar, aktörer inom näringslivet och organisationer fick man också rikligt med medborgarrespons. Responsen från medborgarna gällde framför allt näthandeln med alkohol.
Merparten av remissinstanserna gav respons om antingen det egna ansvarsområdet eller enskilda paragrafer. En typisk omständighet var att en del av remissinstanserna förhöll sig positivt och en del negativt till samma paragrafer. Det största antalet kommentarer lämnades om de paragrafer som gäller en avveckling av regleringen. Remissinstanserna ansåg att de eventuella effekterna av detta är antingen eftersträvansvärda eller icke önskvärda.
Totalt sett är antalet remissinstanser som förhöll sig negativt till propositionsutkastet något större än antalet instanser som förhöll sig positivt. De negativa bedömningarna gällde t.ex. förslaget om lindrad reglering av detaljhandeln med och serveringen av alkoholdrycker och en oro för att folkhälsan och säkerheten försämras till följd av reformen. Som positiva förslag betraktade man en klarare reglering och avvecklingen av föråldrad reglering.
Regeringspropositionen till riksdagen under våren
Totalreformen av alkohollagen framskrider enligt familje- och omsorgsminister Juha Rehula enligt planerna så att lagförslaget behandlas och ändras vid behov utifrån den respons som lämnades under remissbehandlingen. I synnerhet de ekonomiska konsekvenserna och konsekvenserna för hälsan och säkerheten kommer att bedömas på ett så mångsidigt sätt som möjligt.
Rådet för bedömning av lagstiftningen kommer att bedöma lagutkastet under mars-april. Behandlingen i rådet uppskattas ta cirka fyra veckor.
Samtidigt med remissbehandlingen har det pågått ett s.k. anmälningsförfarande för alkohollagen, där Europeiska kommissionen och de andra medlemsstaterna bedömer huruvida den föreslagna lagstiftningen är förenlig med EU-rätten. Det uppskattas att dessa bedömningar lämnas till social- och hälsovårdsministeriet under den senare hälften av mars.
Enligt social- och hälsovårdsministeriets uppskattning torde regeringens proposition med förslag till ny alkohollag kunna överlämnas till riksdagen i maj. Ikraftträdandet av lagen avgörs under riksdagsbehandlingen. Lagen avses träda i kraft tidigast den 1 januari 2018.
Ytterligare upplysningar:
Kari Paaso, direktör, tfn 02951 63340, [email protected]
Ismo Tuominen, regeringsråd, tfn 02951 63341, [email protected]
- Sammandraget av remissvaren om alkohollagen 16.3.2017 (på finska)
- Remissvaren
- Begäran om utlåtande (Utkast till regeringsproposition om totalreform av alkohollagen 14.11.2016)
- Alkoholpolitiken
- Totalreformen av alkohollagen
- Frågor och svar om totalreformen av alkohollagen