Hoppa till innehåll
Media

Hallitus neuvotteli koronastrategian päivittämisestä, rajoitusten jatkosta ja koronapassista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.1.2022 18.10
Tiedote 23/2022
Pääministeri Sanna Marin hallituksen neuvottelussa 18.1.

Hallitus kävi tiistaina 18. tammikuuta laajan keskustelun koronastrategian päivittämistarpeista nopeasti leviävän omikronmuunnoksen muuttamassa epidemiatilanteessa. Käsittelyn pohjana olivat hallituksen saamat asiantuntija-arviot tautitilanteesta ja sairaanhoidon kuormituksen kehittymisestä lähiviikkoina sekä näkemykset nykyisen toimintastrategian muutostarpeista. Hallitus sai myös katsauksen koronapassin käytön laajennuksen valmistelutilanteesta.

Hallitus kannustaa ottamaan koronarokotteen

Koronatartuntamäärät lisääntyvät Suomessa nopeasti, ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan niiden huippu saattaa olla edessä jo tammi-helmikuun taitteessa. Sama kehityskulku nähdään pienin ajallisin eroin kaikissa EU-maissa.

THL:n mukaan erikoissairaanhoitoon päätyisi keskimäärin viikoittain 400–700 potilasta 12 viikon ajalla ja suurimmillaan 900–1 300 potilasta. Tehohoidon kuormitus on selvästi maltillisempaa kuin aikaisemmilla varianteilla. Luvuissa on vielä suurta epävarmuutta epidemian nykytilanteen arvioinnin ollessa haastavaa.

Hallitus korostaa rokotteiden merkitystä vallitsevassa tautitilanteessa. Rokotteet suojaavat asiantuntijoiden mukaan hyvin vakavalta tautimuodolta. THL:n lausunnon mukaan sairaalakuormituksen vähentämisen kannalta on tärkeää, että ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kolmannet rokoteannokset toteutetaan mahdollisimman nopeasti.

Rajoituksia jatketaan pääosin kahdella viikolla

Terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi hallitus päätti jatkaa nykyisiä rajoitustoimia ja niitä koskevia suosituksia kahdella viikolla helmikuun puoliväliin saakka. Rajoitustoimia tarvitaan edelleen sairaalakuormituksen vuoksi ja jotta saadaan aikaa kolmansien rokotusannosten antamiselle.

Tästä yleislinjauksesta poikkeuksena hallitus ei aio jatkaa korkeakoulujen etäopetussuositusta eikä suositusta koskien lasten ja nuorten harrastustoimintaa, kun ne umpeutuvat 31.1.2022.

Hallitus aikoo luopua sisärajavalvonnasta 31.1.2022 jälkeen THL:n lausunnon mukaisesti. Lausunnossa todettiin, että matkustamisella on vähäinen merkitys epidemiatilanteen kehittymiselle Suomessa ja sen jatkamista ei voida perustella kansanterveydellisin syin.

Koronastrategioiden päivitys käyntiin

Hallitus päätti neuvottelussaan käynnistää hybridistrategian ja testaus-jäljitysstrategian päivitystyön. Mikäli epidemiatilanne sallii, rajoitusten asteittainen purkaminen ja koronapassin uudelleen käyttöönotto voitaisiin aloittaa helmikuun puolen välin jälkeen. Rajoitusten purkamisjärjestyksestä ja -tavasta linjataan päivitettävässä koronastrategiassa, ja hallitus päättää asiasta erikseen myöhemmin.

Koronapassin laajennuksen valmistelua jatketaan 

Neuvottelussaan hallitus sai sosiaali- ja terveysministeriön tilannekatsauksen koronapassin käytön laajennuksen valmistelusta. Tarkoituksena on mahdollistaa koronapassin laajempi käyttö vapaa-ajan tilaisuuksissa tekemällä tarvittavat muutokset tartuntatautilakiin. Valmistelua päätettiin jatkaa niin, että esitys voitaisiin antaa eduskunnalle helmikuussa.  

Lisätietoja:

pääministerin erityisavustaja Matti Niemi, [email protected]
osastopäällikkö Taneli Puumalainen, STM, [email protected] 
johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki, STM, [email protected]
johtaja Mika Salminen, THL, [email protected]

Liitteet:

Tillbaka till toppen