Utvärdering av utvecklingsverksamheten inom det sociala området
Social- och hälsovårdsministeriet har beställt från Sosiaalikehitys Ab en utvärdering av ut-vecklingsverksamheten inom det sociala området. Arbetet har kommit igång i augusti och blir klart i slutet av år 2006. Målet är att utvärdera hur den nuvarande utvecklingsverksamheten inom det sociala området samt dess finansiering, styrning och struktur svarar mot den kom-munala socialvårdens behov. I den första fasen utredas kommunernas synpunkter med en en-kät; denna fas är som bäst på gång via Internet. På basis av enkäten skapas en bild av nuläget och de olika formerna av utvecklingsverksamheten i kommunerna, kommunernas egna resur-ser som inriktats till utvecklingsverksamhet samt betydelsen av det stöd och den finansiering som erbjuds på det regionala och nationella planet. Ett särskilt tema i denna kommunenkät är kommunernas relation till kompetenscentrumens verksamhet. Enkäten följer även som bilaga till detta kommuninfo.
Utvecklingsverksamheten inom socialvården har genomgått flera reformer under de senaste tio åren: kompetenscentrumen inom det sociala området blev stadigvarande i början av år 2002, i stället för att inrikta statsunderstöd till startprojekt började man finansiera kommuner-nas utvecklingsverksamhet, Stakes roll som en enhet för forskning och utveckling har etable-rats och även länsstyrelsernas roll som ansvariga för administrering av projekt har förstärkts.
Syftet är att hitta en för kommunernas del välfungerande och stadigvarande struktur för ut-vecklingsverksamheten inom socialvården. Också projektet för att reformera kommun- och servicestrukturen har för uppdrag att ge förslag om hur forsknings- och utvecklingsverksam-heten kunde styras. En möjlighet i framtiden är att det anslag som reserverats i statsbudgeten för utvecklingsprojekt inriktas direkt till regionerna (starka baskommuner, servicedistrikt, re-gionkommuner). Med anledning av dessa faktorer anser social- och hälsovårdsministeriet att det är viktigt att få en mångsidig bild av hur styrning av utvecklingsverksamheten på riksnivå tjänar kommunerna och hurdan framtid kommunerna ser för utvecklingsverksamheten.
I den nästa fasen skall cirka 50 kommuner granskas närmare och på detta sätt skall bilden av utvecklingsverksamhetens förutsättningar och hinder fördjupas genom både intervjuer och dokumentmaterial. I den andra fasen av denna fördjupade analys skall fallstudier utföras i fem kommuner som har särskild omfattande och resultatrik utvecklingsverksamhet eller som an-vänder nationellt intressanta och utnyttjbara metoder i sin utvecklingsverksamhet.
Social- och hälsovårdsministeriet önskar att kommunerna svarar på enkäten och möjligen är aktiva även på andra sätt att framföra sina egna synpunkter om organiseringen och finansie-ringen av utvecklingsverksamhet. Det går att svara på enkäten även med den bifogade blan-ketten.
Ytterligare information om genomförandet av utvärderingen ges av verkställande direktör Juha Kaakinen ([email protected]) eller forskare Jarmo Nieminen ([email protected]) vid Sosiaalikehitys Ab. Kontaktpersonerna vid social- och hälsovårdsministeriet är specialforskare Pirjo Marjamäki (tfn 09 –& #160;160 73 228, [email protected]) och socialrådet Martti Lähteinen (tfn 09 – 160 74 351, [email protected]).