Sosiaalialan kehittämistoiminnan arviointi
Sosiaali- ja terveysministeriö on tilannut Sosiaalikehitys Oy:ltä sosiaalialan kehittämistoiminnan arvioinnin. Työ on käynnistynyt elokuussa ja valmistuu loppuvuodesta 2006. Tavoitteena on arvioida, miten nykyinen sosiaalihuollon kehittämistoiminta, sen rahoitus, ohjaus ja rakenne vastaavat kuntien sosiaalihuollon tarpeisiin. Ensimmäinen vaihe on kuntien näkemysten kokoaminen kyselyn avulla, mikä on parhaillaan käynnissä internetin välityksellä. Kyselyn perusteella luodaan kuva kunnallisen kehittämistoiminnan nykytilasta, kunnallisen kehittämistoiminnan muodoista, kuntien omasta resursoinnista kehittämistoimintaan sekä alueellisen ja valtakunnallisen tuen ja rahoituksen merkityksestä. Erityisteemana kuntakyselyssä on kuntien suhde osaamiskeskustoimintaan. Kysely on myös tämän tiedotteen liitteenä.
Sosiaalihuollon kehittämistoiminta on kokenut monia muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana: sosiaalialan osaamiskeskustoiminta vakinaistettiin vuoden 2002 alusta, aikaisemmin perustamishankkeisiin suunnattujen valtionavustusten sijasta ryhdyttiin rahoittamaan kuntien kehittämistoimintaa, Stakesin toiminta tutkimus- ja kehittämisyksikkönä on vakiintunut ja myös lääninhallitusten rooli hankkeiden hallinnosta vastaavina on vahvistunut.
Tavoitteena on löytää kuntien kannalta toimiva ja pysyvä sosiaalihuollon kehittämistoiminnan rakenne. Myös kunta- ja palvelurakennehankkeen toimeksiantona on tehdä ehdotukset tutkimus- ja kehittämistoiminnan ohjauksesta. Yksi mahdollisuus tulevaisuudessa on, että valtion talousarviossa kehittämishankkeisiin varattu määräraha suunnataan suoraan alueille (vahvoille peruskunnille, palvelupiirille, aluekunnille). Näistä syistä sosiaali- ja terveysministeriö pitää tärkeänä saada monipuolinen kuva siitä, miten valtakunnallisesti ohjattu kehittämistoiminta nykyisin palvelee kuntia ja minkälaisena kunnat näkevät kehittämistoiminnan tulevaisuuden.
Seuraavassa vaiheessa lähempään tarkasteluun valitaan n. 50 kuntaa ja syvennetään näin kuvaa kehittämistoiminnan edellytyksistä ja esteistä sekä haastatteluin että asiakirja-aineiston avulla. Jatkoanalyysin II vaiheessa valitaan edelleen tapaustutkimuksen kohteeksi viisi kuntaa, joiden kehittämistoiminta on poikkeuksellisen laajaa ja tuloksellista tai kehittämistoiminnassa hyödynnetään valtakunnallisesti kiinnostavia ja hyödynnettäviä toimintatapoja.
Sosiaali- ja terveysministeriö toivoo, että kunnat vastaisivat kyselyyn ja mahdollisesti myös muulla tavoin olisivat aktiivisia esittämään näkemyksiään kehittämistoiminnan organisoinnista ja rahoituksesta. Kyselyyn on mahdollista vasta myös oheisella lomakkeella.
Lisätietoja arvioinnin toteuttamisesta voi saada toimitusjohtaja Juha Kaakiselta ( [email protected] ) tai tutkija Jarmo Niemiseltä ( [email protected] ) Sosiaalikehitys Oy:stä. Sosiaali- ja terveysministeriön puolelta yhdyshenkilöinä ovat erikoistutkija Pirjo Marjamäki (puh. 09-160 7 3228, [email protected]) ja sosiaalineuvos Martti Lähteinen (puh. 09-160 74351, [email protected]).