Statsunderstöd för anläggnings- och utvecklingsprojekt
Enligt sändlista
Statsunderstöd till kommuner och samkommuner för anläggnings- och utvecklingsprojekt
I budgetpropositionen för år 2004 ingår ett anslag på 50 330 000 euro för att användas till betalning av statsunderstöd till kommunerna och samkommunerna för projekt inom social- och hälsovården (mom. 33.32.36). I anslutning till budgetpropositionen har statsrådet 16.9.2003 gett en förordning om resurser för social- och hälsovården år 2004. I förordningen fastställs statsunderstödsbeloppet separat för utvecklingsprojekt och separat för anläggningsprojekt samt de prioriteringar och kriterier som skall beaktas vid val av utvecklingsprojekt. Statsrådet har även beslutat att en del av anslaget för att stödja utvecklingsprojekt ställs till social- och hälsovårdsministeriets förfogande.
Statsunderstöd stod för första gången till förfogande för utvecklingsprojekt i statsbudgeten för år 2003. Statunderstödet har stigit betydligt från det första året. Då var anslaget 16 030 000 euro, varav 8 milj. euro var avsett för utvecklingsprojekt enligt det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet och 8 030 000 euro för utvecklingsprojekt för social- och hälsovården. För anläggningsprojekt beviljades dessutom 17,9 milj. euro i statsunderstöd enligt gamla bestämmelser.
Statsunderstödet för anläggningsprojekt är 8 milj. euro år 2004. Statsunderstödet för utvecklingsprojekt för social- och hälsovården är 12 330 000 euro, varav social- och hälsovårdsministeriet beviljar 4 milj. euro och länsstyrelserna 8 330 000 euro. Statsunderstödet för utvecklingsprojekt enligt det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet är 30 milj. euro, varav social- och hälsovårdsministeriet beviljar 20 milj. euro och länsstyrelserna 10 milj. euro.
Social- och hälsovårdsministeriet bereder som bäst ett nationellt utvecklingsprojekt för det sociala området och statsrådets principbeslut i anslutning till det. Eftersom inget separat anslag anvisats för detta projekt riktas huvudparten av anslaget för utvecklingsprojekt för social- och hälsovården till utvecklingsprojektet för det sociala området. Vid ministeriet bereds även ett alkoholprogram. Kommunerna kan även från det ovan nämnda anslag få understöd för verkställigheten av alkoholprogrammet.
I enlighet med statens anslagsutveckling är statsunderstödet för utvecklingsprojekt för social- och hälsovården 19,43 milj. euro, för utvecklingsprojekt enligt det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet 30 milj. euro och för anläggningsprojekt 5 milj. euro år 2005. Anslaget uppgår sammanlagt till 54 430 000 euro.
Anläggningsprojekt
År 2004 kan kommunerna och samkommunerna få statsunderstöd för genomförande av anläggningsprojekt som är nödvändiga för ordnande av social- och hälsovården och för att trygga kommunens eller samkommunens social- och hälsovårdstjänster eller för genomförande av ett sådant utvecklingsprojekt som gäller verksamheten. Dessutom skall de totala kostnaderna uppgå till minst 300 000 euro. Anläggningsprojekt vars totala kostnader understiger 300 000 euro kan dock fastställas om finansieringen av ett projekt som är nödvändigt för kommuninvånarna på grund av invånarantalet i och den ekonomiska ställningen för kommunen eller medlemskommunerna i en samkommun skulle komma att bli synnerligen betungande för kommunen eller samkommunen.
Ett anläggningsprojekt skall inledas under fastställelseåret. Länsstyrelsen kan meddela ett bindande förhandsbeslut om projekten år 2005, men tillstånd att tidigarelägga dessa projekt beviljas inte.
Statsunderstöd för anläggningsprojekt söks på samma sätt som tidigare hos länsstyrelsen. Planerna som gäller anläggningsprojekt skall lämnas in till respektive länsstyrelse senast 31.12.2003. Social- och hälsovårdsministeriet fastställer blanketterna för anläggningsprojekt och sänder dem till kommunerna och samkommunerna för kännedom i oktober 2003. Blanketterna har ändrats endast en aning jämfört med de tidigare blanketterna och de säljs fortfarande av Printel Oy och Oy Edita Ab.
Bestämmelser och ansökningsförfarande för alla utvecklingsprojekt
Statsunderstöd till utvecklingsprojekt för social- och hälsovården och till utvecklingsprojekt enligt det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet kan beviljas om villkoren enligt förordningen om resurser för social- och hälsovården uppfylls. Det gemensamma villkoret för alla utvecklingsprojekt nämns i 8 § i förordningen. Enligt den beviljas statsunderstöd till projekt inom social- och hälsovården endast om kommunen eller samkommunen har beslutat genomföra tillräckliga arrangemang som syftar till att effektivera servicen. Detta gäller särskilt förbättrandet av det regionala samarbetet och förtydligandet av arbetsfördelningen i vården.
Understödet kan beviljas antingen av social- och hälsovårdsministeriet eller länsstyrelsen. Den myndighet som beviljar understödet bestäms enligt 12 § i förordningen. Ministeriet kan bevilja understöd till projekt som
gäller specialupptagningsområden inom den specialiserade sjukvården
överskrider län och sjukvårdsdistrikt
utvecklar social- och hälsovårdstjänster för språkliga eller kulturella minoriteter
är utvecklingsprojekt för datateknologin inom social- och hälsovården och som är av riksomfattande betydelse
gäller i övrigt utveckling av omfattande eller riksomfattande betydelse
I utvecklingsprojekten kan delta förutom kommuner och samkommuner även t.ex. organisationer inom branschen. Men endast en kommun eller samkommun kan vara projektets administratör och understödsmottagare. En kommun eller samkommun kan beviljas i statsunderstöd högst lika mycket som kommunens eller samkommunens, eller om projektet genomförs av flera kommuner och flera samkommuner, deras sammanlagda självfinansieringsandel i projektet är. De totala kostnaderna för ett utvecklingsprojekt skall uppgå till minst 50 000 euro om inte något annat följer av särskilda skäl.
Statsunderstöd söks senast 31.12.2003 skriftligen hos den länsstyrelse inom vars område den kommun/samkommun som är sökande är belägen. Ministeriet gör upp blanketter för ansökan separat för projekten enligt de olika programmen samt för de projekt som fått ett villkorligt understödsbeslut år 2003. Ansökningsblanketter för projekt enligt det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet finns till förfogande redan före utgången av september. Övriga blanketter finns att få senast före utgången av oktober. Ministeriets hälsoavdelning gör även upp separata anvisningar för projekt enligt 9 och 12 § förordningen om resurser för social- och hälsovården och enligt det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet. Ministeriets familje- och socialavdelning gör upp anvisningar för övriga projekt. Till anvisningarna bifogas ansökningsblanketter.
Även då understödet beviljas av social- och hälsovårdsministeriet skall ansökan senast 31.12.2003 lämnas in till den länsstyrelse inom vars område den kommun/samkommun som är sökande är belägen. Länsstyrelsen ger sitt utlåtande om projektet och sänder det vidare till ministeriet.
Enligt lagen skall länsstyrelserna fatta sina beslut före utgången av februari, dvs. senast 29.2.2004. För de understödsbeslut som ministeriet fattar finns ingen lagstadgad tidsfrist, men ministeriet kommer att fatta sina beslut före utgången av april 2004.
Projekt enligt det nationella utvecklingsprojektet för det sociala området samt utvecklingsprojekt för verkställigheten av alkoholprogrammet
De kommuner och samkommuner som uppfyller villkoren i 8 § förordningen om resurser för social- hälsovården kan beviljas statsunderstöd för utvecklingsprojekt som stödjer det nationella utvecklingsprojektet för det sociala området eller verkställigheten av alkoholprogrammet. Senare i höst bereds det nationella utvecklingsprojektet för det sociala området och statsrådets principbeslut i anslutning till det utfärdas i början av oktober. Insatsområdena för kommunernas och samkommunernas utvecklingsprojekt fastslås efter detta. Social- och hälsovårdsministeriet sänder kommunerna och samkommunerna närmare anvisningar om detta samt ansökningsblanketter.
Huvudriktlinjerna för alkoholprogrammet, som bereds under hösten, ingår i statsrådets principbeslut som utfärdas i början av oktober. Huvudmålen är att minska alkoholens skadliga inverkan på barns och ungas välbefinnande samt att minska riskförbrukningen av alkohol och dess skadeverkningar. Alkoholprogrammet verkställs särskilt med hjälp av sådana utvecklingsprojekt som beaktar förändringar i den lokala verksamhetsmiljön år 2004 och som betonar samarbetet mellan kommuninvånarna, kommunerna och näringslivet. Närmare information kommer att finnas på adressen http://www.alkoholiohjelma.fi/ . Kommunerna kommer även att få separat information om ansökningsförfarandet.
Utvecklingsprojekt enligt det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet
Enligt 9 § förordningen om resurser för social- och hälsovården kan statsunderstöd till utvecklingsprojekt enligt det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet beviljas om villkoret i 8 § uppfylls och om projektet gäller något av följande områden:
tryggande av vårdens tillgänglighet,
säkerställande av hälsovårdscentralernas funktionsduglighet,
utvecklande av samarbetet mellan hälsovårdscentralerna och den specialiserade sjukvården samt arrangemang som syftar till att effektivera servicen,
tryggande av mentalvårdstjänsternas funktionsduglighet samt
tryggande av tillgången till personal och säkerställande av personalens kompetens.
Då statsunderstöd beviljas beaktas förutom projektplanen även strävan efter regional jämlikhet och jämlikhet mellan olika befolkningsgrupper (bl.a. olika sociala grupper och språkliga minoriteter) i fråga om hälsa i hela landet samt att projektet rationaliserar hälso- och sjukvårdssystemet.
I statsrådets principbeslut om tryggande av hälso- och sjukvården i framtiden ställdes som mål bl.a. att minska rusmedelsbruket och den belastning som rusmedelsbruket förorsakar hälso- och sjukvården. Social- och hälsovårdsministeriet har på nationell nivå berett ett projekt för att öka primärvårdens beredskap att konstatera riskförbrukning och att ingripa i ett tidigt skede (Bedömning av alkoholbruket och användningen av miniintervention inom primärvården, insatsområden 2 och 3 samt alkoholprogrammet).
Av projektplanen skall framgå hur åtminstone en av följande faktorer beaktas i utvecklingsarbetet inom hälso- och sjukvården (14 § förordningen om resurser för social- och hälsovården):
1. att behovet av vård minskar och vårdens tillänglighet och kvalitet förbättras (att vårdköerna blir kortare eller inte alls uppstår i den reviderade verksamheten och att vården är god),
2. att verksamheten vid hälsocentralerna samt mentalvårdsarbetet och missbrukarvården organiseras i samarbete med socialsektorn inom kommunerna, så att det skapas funktionella helheter på regional nivå där de regionala förhållandena samt behovet av samarbete med den specialiserade sjukvården beaktas,
3. att det funktionella samarbetet inom den specialiserade sjukvården och arbetsfördelningen utvecklas enligt specialupptagningsområde i sjukvårdsdistrikten och mellan dem,
4. att det interna samarbetet när det gäller aktörer som omfattas av lagen om specialiserad sjukvård och folkhälsolagen samt samarbetet aktörerna emellan ökar och arbetsfördelningen görs tydligare,
5. att hälso- och sjukvårdstjänsterna utvecklas på lång sikt,
6. att sådana nya arbetsmetoder för förebyggande av sjukdomar som har inverkan utvecklas på regional nivå,
7. att sådana nya arbetsmetoder för diagnos och behandling av sjukdomar som har stor inverkan utvecklas på regional nivå,
8. att utvecklingen av verksamheten stöds genom personalutbildning bl.a. så att det multiprofessionella samarbetet och färdigheterna när det gäller ledarskap förbättras,
9. att den regionala jämlikheten och jämlikheten mellan olika befolkningsgrupper samt de språkliga förhållandena beaktas, eller
10. att projektet rationaliserar hälsovårdsservicesystemet.
Ministeriets hälsoavdelning sänder ett separat brev till kommunerna och samkommunerna om utvecklingsprojekt enligt det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet. Till brevet bifogas ansökningsblanketter.
Villkorliga understödsbeslut som länsstyrelserna fattat år 2003 och som gäller år 2004
Länsstyrelserna har 28.2.2003 fattat villkorliga beslut om anslaget för år 2004. Statsunderstöd till dessa projekt kan beviljas om projektet gäller något av följande områden:
1. verkställande av de riksomfattande kvalitetsrekommendationerna,
2. förebyggande av utslagning i samarbete med social- och hälsovården,
3. tryggande av tillgången till service och kvaliteten på tjänsterna oberoende av boningsort,
4. tryggande av tillgången till personal och säkerställande av personalens kompetens, samt
5. tryggande av den åldrande befolkningens funktionsförmåga, stöd för de äldre så att de kan bo kvar hemma samt tillgodoseende av de äldres servicebehov.
Ett tilläggsvillkor är att kriterierna enligt 13 § i förordningen beaktas i projektet.
Kommunerna och samkommunerna skall även i dessa fall ansöka om understöd på nytt senast 31.12.2003 hos den länsstyrelse inom vars område kommunen/samkommunen är belägen.
Ytterligare uppgifter ges av:
Ändring av lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården och förordningen om resurser för social- och hälsovården i allmänhet:
regeringssekreterare Ritva Kujala (09) 160 743 52 t.o.m. 14.10.2003
Utvecklingsprojekt enligt det nationella utvecklingsprojektet för det sociala området:
Biträdande avdelningschef Reijo Väärälä (09) 160 737 73
Biträdande avdelningschef Olli Kerola (09) 160 738 59
Socialrådet Martti Lähteinen (09) 160 743 51
Projektchef Pirjo Sarvimäki (09) 160 741 47
Utvecklingsprojekt enligt alkoholprogrammet:
Regeringsrådet Ismo Tuominen (09) 160 740 18
Överinspektör Kari Haavisto (09) 160 741 77
Utvecklingsprojekt enligt det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet:
Regeringsrådet Pekka Järvinen (09) 160 738 00
Konsultativ tjänsteman Jouko Isolauri (09) 160 741 94
Medicinalrådet Martti Rissanen (09) 160 741 90
Medicinalrådet Sakari Lankinen (09) 160 741 31
Överläkare Eero Lahtinen (09) 160 740 32
Bedömning av alkoholbruket samt användningen av miniintervention inom primärvården:
Projektkoordinatör Kaija Seppä 050 464 9329, [email protected]
SÄNDLISTA
Kommunerna
Hälsocentralerna
Samkommunerna för hälsocentraler
Sjukvårdsdistrikten
Länsstyrelsernas social- och hälsoavdelningar
Länsstyrelserna regionala serviceenheter
Specialomsorgsdistrikten
Kompetenscentrumen inom det sociala området