Ställningen för personer som sköter underhållsstöd i samband med överföringen av verkställigheten av underhållsstödet
I enlighet med lagen om en kommun- och servicestrukturreform (169/2007) och regeringens proposition med förslag till den (RP 155/2006) överförs uppgifterna i anslutning till verkställigheten av underhållsstöd från kommunerna till Folkpensionsanstalten. I enlighet med 8 § i nämnd lag övertar staten ordnandet och finansieringen av de uppgifter som föreskrivs i lagen om underhållstrygghet (671/1998). Till Folkpensionsanstalten överförs således bl.a. de uppgifter som gäller beviljande och utbetalning av underhållsstöd samt indrivning av underhållsbidrag. Åtgärderna som hänför sig till fastställande av underhållsskyldighet förblir kommunernas uppgift även i fortsättningen.
Republikens President har fastställt den nya lagen om underhållsstöd (580/2008) den 28 augusti 2008. I lagen om underhållsstöd föreskrivs om underhållsstöd som Folkpensionsanstalten verkställt och åtgärder i anslutning till detta för indrivning av underhållsbidrag. Överföringen av verkställigheten av underhållsstöd från kommunerna till Folkpensionsanstalten sker 1.4.2009. I samband med riksdagsbehandlingen fogades till lagens 45 § i enlighet med social- och hälsovårdsutskottets förslag uppsägningsskydd på fem år för personal som handlägger underhållstrygghetsärenden. Skyddet gäller kommunernas hela nuvarande personal som handlägger underhållstrygghetsärenden.
Personalens övergång från kommunerna till FolkpensionsanstaltenI enlighet med 45 § i lagen om underhållsstöd avgör Folkpensionsanstalten hur många anställda som övergår i anställning hos Folkpensionsanstalten efter att ha förhandlat med den instans som företräder kommunsektorn. Folkpensionsanstalten har under utskottsbehandlingen gjort bedömningen att överföringen av uppgifterna medför ett extra personalbehov på cirka 40 årsverken. Personalstyrkan i kommunerna som arbetar med verkställighet av underhållsstöd och indrivning av underhållsbidrag uppgår för närvarande till 375 årsverken. Cirka 200 arbetstagare sysslar med underhållsstöd på heltid. De arbetstagare i kommunerna som arbetar med underhållsstöd och som inte övergår i anställning hos Folkpensionsanstalten förblir även i fortsättningen kommunalanställda.
Folkpensionsanstalten kommer att koncentrera uppgifter som hänför sig till indrivning av underhållsbidrag till indrivningsenheter på sex orter. Indrivningsenheterna finns i Tammerfors, Helsingfors, Rovaniemi, Lahtis, Villmanstrand och Jyväskylä. De arbetstagare i kommunerna som övergår i anställning hos Folkpensionsanstalten kommer att placeras vid dessa indrivningsenheter.
Riksdagen förutsätter (RSv 69/2008) att till de uppgifter som överförs till Folkpensionsanstalten väljs personer som för närvarande är anställda vid kommunerna för att sköta uppgifter om underhållsstöd. Extern rekrytering bör inte tillämpas förrän man utrett om de personer som vid kommunerna sköter underhållsstödet är villiga att övergå till Folkpensionsanstalten. Folkpensionsanstalten har meddelat att den under hösten 2008 i samarbete med Kommunförbundet ska informera kommunerna om hur man ansöker anställningarna.
Social- och hälsovårdsministeriets uppgift är att följa upp hur verkställigheten av underhållsstödet i samarbete med kommunerna och Folkpensionsanstalten genomförs och hur ställningen ordnas för den personal som skött uppgifter med anknytning till underhållsstöd.
Ställningen för den personal som övergår i anställning hos FolkpensionsanstaltenLagen om underhållsstöd innehåller särskilda bestämmelser om rättigheter för den personal som övergår i anställning hos annan arbetsgivare. På anställningsförhållandet för den personal som övergår i anställning hos Folkpensionsanstalten kommer att tillämpas samma villkor som på anställningsförhållandet för s.k. gamla arbetstagare. Enligt lagens 45 § 2 mom. jämställs en anställning i kommunen med en anställning vid Folkpensionsanstalten. Den som övergår behåller dessutom den lön i euro som han eller hon hade vid tidpunkten för övergången, rätten till att ta ut intjänad semester på en ledig dag samt rätten till intjänat tilläggspensionsskydd i enlighet med det kommunala pensionssystemet, om anställningen vid Folkpensionsanstalten fortgår oavbrutet fram till åldern för ålderspension eller begynnelsetidpunkten för arbetsoförmåga.
UppsägningsskyddI samband med riksdagsbehandlingen fogades ett uppsägningsskydd till lagen som skydd för de personer som stannar i kommunerna samt de arbetstagare kommunerna som övergår i anställning hos Folkpensionsanstalten. Enligt 45 § 3 mom. i lagen om underhållsstöd har arbetsgivaren på grundval av de omorganiseringar som gäller verkställighet av denna lag inte rätt att säga upp ett anställningsförhållande av ekonomiska orsaker eller av produktionsorsaker. En arbetstagare eller tjänsteinnehavare kan dock sägas upp om han eller hon vägrar att ta emot en ny uppgift eller tjänst enligt 7 kap. 4 § i arbetsavtalslagen eller 37 § i lagen om kommunala tjänsteinnehavare som arbetsgivaren erbjuder honom eller henne. Förbudet mot uppsägning gäller i fem år från det att den nya lagen om underhållsstöd trätt i kraft.
Även efter överföringen av underhållsstöduppgifterna behöver kommunerna arbetstagare som sköter uppgifterna i övergångsskedet. Enligt förslaget behandlar kommunen till exempel alla sådana ansökningar om underhållsstöd som har väckts i kommunen före 1.4.2009 samt kontroller av underhållsstöd och återkravsärenden, om tidpunkten för kontroll av underhållsstödet infaller före 1.4.2009 eller om underhållsstöd har betalts utan grund för tid före detta.Kommunen behandlar också ansökningar om att avstå från indrivningen av regressfordran som inkommit före nämnda tidpunkt. På underhållsstödsärenden som kommunen behandlat och avgjort tidigare tillämpas den nu gällande lagen om underhållstrygghet.
Ytterligare information: jurist Outi Luoma-aho, social- och hälsovårdsministeriet, tfn (09) 160 74352, e-post: [email protected]