Elatustukihenkilöstön asema elatustuen toimeenpanon siirron yhteydessä
Kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain (169/2007) ja sitä koskevan hallituksen esityksen (HE 155/2006) mukaisesti elatustuen toimeenpanoon liittyvät tehtävät siirretään kunnilta Kansaneläkelaitokselle. Mainitun lain 8 §:n mukaisesti elatusturvalaissa (671/1998) säädetyt tehtävät siirtyvät valtion järjestettäväksi ja rahoitettavaksi. Kansaneläkelaitokselle siirtyvät siten muun muassa elatustuen myöntämistä ja maksamista sekä elatusavun perintää koskevat tehtävät. Ne toimenpiteet, jotka liittyvät elatusvelvollisuuden vahvistamiseen, jäävät kuitenkin yhä kuntien tehtäväksi.
Tasavallan Presidentti on vahvistanut uuden elatustukilain (580/2008) 28 päivänä elokuuta 2008. Elatustukilaissa säädetään Kansaneläkelaitoksen toimeenpanemasta elatustuesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä elatusavun perimiseksi. Elatustuen toimeenpanon siirto kunnilta Kansaneläkelaitokselle tulee tapahtumaan 1.4.2009. Eduskuntakäsittelyn yhteydessä lain 45 §:ään lisättiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotuksen mukaisesti elatusturvahenkilöstöä koskeva viiden vuoden irtisanomissuoja. Suoja koskee nykyistä kuntien elatusturvahenkilöstöä kokonaisuudessaan.
Elatustukilain 45 §:n mukaan Kansaneläkelaitoksen palvelukseen siirtyvän henkilöstön määrän ratkaisee Kansaneläkelaitos neuvoteltuaan kuntasektoria edustavan tahon kanssa. Kansaneläkelaitos on lain valiokuntakäsittelyn aikana arvioinut, että tehtäväsiirrosta aiheutuva lisähenkilöstötarve olisi noin 40 henkilötyövuotta. Kunnissa elatustuen toimeenpanossa ja elatusavun perinnässä työskentelevän henkilöstön määrä on tällä hetkellä yhteensä noin 375 henkilötyövuotta. Kokopäiväisesti elatustukitehtäviä hoitaa noin 200 työntekijää. Ne kunnissa elatustukitehtävissä työskentelevät henkilöt, jotka eivät siirry Kansaneläkelaitoksen palvelukseen, jäävät edelleen kuntien työntekijöiksi.
Kansaneläkelaitos tulee keskittämään elatusavun perintään liittyvät tehtävät kuudella paikkakunnalla toimiviin perintäyksiköihin. Perintäyksiköt sijaitsevat Tampereella, Helsingissä, Rovaniemellä, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Jyväskylässä. Kunnista Kansaneläkelaitoksen palvelukseen siirtyvät työntekijät tulevat sijoittumaan näihin yksiköihin.
Eduskunta edellyttää (EV 69/2008), että Kansaneläkelaitokselle siirtyviin tehtäviin valitaan tällä hetkellä kuntien palveluksessa olevia elatustukitehtäviä hoitavia henkilöitä. Ulkoista rekrytointia ei tule järjestää ennen kuin kunnissa elatustukiasioita hoitaneiden henkilöiden halukkuus siirtyä Kansaneläkelaitoksen palvelukseen on selvitetty. Kansaneläkelaitos on ilmoittanut tiedottavansa kuntia tehtäviin hakeutumisesta syksyn 2008 aikana yhteistyössä Kuntaliiton kanssa.
Sosiaali- ja terveysministeriön tehtävänä on seurata, miten elatustuen toimeenpano yhteistyössä kuntien ja Kansaneläkelaitoksen kanssa toteutuu ja millä tavalla elatustukitehtäviä kunnissa hoitaneen henkilöstön asema järjestyy.
Siirtyvän henkilöstön asemaElatustukilaissa on erityissäännökset siirtyvän henkilöstön oikeuksista. Kansaneläkelaitoksen palvelukseen siirtyvän henkilön palvelussuhteeseen tullaan soveltamaan ns. vanhan työntekijän palvelussuhteen ehtoja. Lain 45 §:n 2 momentin mukaisesti kunnan palvelus rinnastetaan Kansaneläkelaitoksen palvelukseen. Lisäksi henkilö säilyttää siirtymähetkellä voimassa olevan euromääräisen palkkansa, oikeuden ansaitun vuosiloman pitämiseen vapaapäivinä sekä oikeuden ansaitsemaansa kunnallisen eläkejärjestelmän mukaiseen lisäeläketurvaan, jos palvelus Kansaneläkelaitoksessa jatkuu yhdenjaksoisesti vanhuuseläkeikään tai työkyvyttömyyseläkkeen alkamiseen.
IrtisanomissuojaEduskuntakäsittelyn yhteydessä lakiin lisättiin irtisanomissuoja kuntiin jäävien henkilöiden, sekä kunnista Kansaneläkelaitoksen palvelukseen siirtyvien työntekijöiden suojaksi. Elatustukilain 45 §:n 3 momentin mukaan työnantajalla ei ole lain toimeenpanoa koskevien uudelleenjärjestelyjen perusteella oikeutta irtisanoa henkilöä taloudellisilla tai tuotannollisilla irtisanomisperusteilla. Irtisanominen on kuitenkin mahdollista silloin, jos työntekijä tai viranhaltija kieltäytyy ottamasta vastaan työnantajan hänelle tarjoamaa työsopimuslain 7 luvun 4 §:n tai kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 37 §:n mukaista uutta tehtävää tai virkaa. Irtisanomiskielto on voimassa viisi vuotta uuden elatustukilain voimaantulosta lukien.
Kunnissa tarvitaan elatustukitehtävien siirron jälkeenkin työntekijöitä siirtymävaiheen tehtävien hoitamiseksi. Kunnissa käsiteltäisiin ehdotuksen mukaan esimerkiksi kaikki ennen 1.4.2009 vireille tulleet elatustukihakemukset sekä elatustuen tarkistukset ja takaisinperintäasiat, mikäli elatustuen tarkistusajankohta on ennen 1.4.2009 tai elatustukea on maksettu aiheetta ennen tätä ajankohtaa. Kunta käsittelee myös ennen mainittua ajankohtaa saapuneet takautumissaatavan perimättä jättämistä koskevat hakemukset. Kunnan käsittelemiin ja ratkaisemiin elatustukiasioihin sovelletaan nyt voimassa olevaa elatusturvalakia.
Lisätiedotlakimies Outi Luoma-aho, Sosiaali- ja terveysministeriö, puh. (09) 160 74352, sähköposti: [email protected]