Social- och hälsovårdsministeriet vid statsrådets sammanträde den 21 december 2023
Detta pressmeddelande sammanfattar de beslut gällande social- och hälsovårdsministeriet som fattades vid statsrådets sammanträde i dag den 21 december 2023.
Ändringar i det allmänna bostadsbidraget
Ändringarna i lagen om allmänt bostadsbidrag innebär en sänkning av bidragets ersättningsprocent, en skärpning av effekterna av de inkomster som inverkar på bidraget, slopande av förvärvsinkomstavdraget och slopande av bidraget för ägarboende. De föreslagna ändringarna balanserar de statliga finanserna med 308 miljoner euro på årsnivå och dämpar den kraftiga ökningen av utgifterna för bostadsbidraget.
Bostadsbidrag ska i fortsättningen inte beviljas för ägarbostäder. Dessutom sänks bostadsbidragets ersättningsprocent till 70 procent. I fortsättningen ska arbetsinkomsterna beaktas till sitt fulla belopp när bostadsbidraget beräknas, vilket betyder att det skyddade beloppet på 300 euro slopas.
Helsingfors tas in i samma kommungrupp som den övriga huvudstadsregionen.
När bassjälvrisken bestäms beaktas i fortsättningen 50 procent av de inkomster som överskrider den nedre gränsen. Dessutom ändras de koefficienter för vuxna och barn som inverkar på bestämmandet av bassjälvriskandelen så att barnfamiljernas bassjälvriskandel blir något mindre och familjen får ett något större bidrag.
Lagen avses huvudsakligen träda i kraft den 1 april 2024. Ändringen inverkar på ett hushålls bostadsbidrag när bostadsbidraget justeras nästa gång eller när ett hushåll som ännu inte får bostadsbidrag beviljas det. Bostadsbidrag för ägarbostäder ska slopas från och med den 1 januari 2025. Regeringen föreslog torsdagen den 21 december 2023 att lagen ska stadfästas, och avsikten är att presidenten ska stadfästa lagen torsdagen den 21 december 2023.
Mer information:
Liisa Siika-aho, avdelningschef, tfn 0295 163 085, [email protected]
Mikko Horko, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 344, [email protected]
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 109, [email protected]
Det föreslås att arbetsgivarens skyldighet att föra förteckning över hälsofaror även ska gälla reproduktionstoxiska agenser och de arbetstagare som exponeras för dem
Regeringen föreslår ändringar i lagen om förteckningar och ett register över dem som i sitt yrke är exponerade för ämnen och processer som medför risk för cancersjukdom (452/2020, den så kallade ASA-lagen). Syftet med ändringarna är att genomföra det ändrade direktivet om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för carcinogener eller mutagena ämnen i arbetet. Det föreslås att lagens tillämpningsområde ska utvidgas till att omfatta reproduktionstoxiska agenser och de arbetstagare som exponeras för reproduktionstoxiska agenser. Arbetsgivaren ska bevara uppgifterna i 5 år från den dag då den sista uppgiften antecknades i förteckningen. Uppgifterna om arbetstagarnas exponering för agenser som medför risk för cancersjukdom och för mutagena agenser ska fortfarande också anmälas till Arbetshälsoinstitutets nationella ASA-register.
Lagen ska träda i kraft den 1 april 2024.
Mer information
Katja Danner, jurist, tfn 0295 163 392, [email protected]
Sirkku Saarikoski, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 565, [email protected]
Lagen om utkomststöd ändras den 1 april 2024
Statsrådet godkände vid sitt sammanträde i dag den 21 december regeringens proposition med förslag till lag om ändring av 7 a § i lagen om utkomststöd. I och med den lagändring som nu stadfästs föreskrivs det i fortsättningen på lagnivå och förordningsnivå om godtagbara boendeutgifter inom utkomststödet.
Om en sökandes boendeutgifter överstiger ett belopp som kan anses vara behövligt (den så kallade boendenormen) har sökanden tre månader på sig att söka en förmånligare bostad. Även efter tidsfristen kan sökanden bo kvar i sin bostad, men boendeutgifterna godkänns endast i enlighet med boendenormen.
Enligt förslaget ska sökanden inte anvisas att skaffa en förmånligare bostad och boendeutgifterna ska beaktas till sitt fulla belopp, om sökanden har en i lagen angiven särskild grund för att bo kvar i sin nuvarande bostad. Särskilda grunder som anges i lag är till exempel barnets särskilda behov och sökandens eller dennas familjemedlems svaga hälsotillstånd, funktionsförmåga som är nedsatt av någon annan orsak eller hög ålder. Tidsfristen för skaffande av en förmånligare bostad kan förlängas på grund av en allvarlig övergående kris eller särskilda svårigheter att hitta en förmånligare bostad trots aktiva försök eller av någon annan grundad anledning.
I lagen ingår ett bemyndigande att utfärda förordning enligt vilket närmare bestämmelser om det belopp av boendeutgifter som kan anses behövligt utfärdas genom en separat förordning. Ändringen förtydligar regleringen av hur boendeutgifterna beaktas i utkomststödet. Ändringen bidrar också till besparingar och har positiva effekter på sysselsättningsrelaterade incitament.
Presidenten stadfäster lagen, och den träder i kraft den 1 april 2024.
Mer information:
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, [email protected], tfn 0295 163 109
Ritva Liukonen, specialsakkunnig, [email protected], tfn 0295 163 278
Minimibeloppet av och beräkningsformeln för FPA:s rehabiliteringspenning ändras
I lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner görs ändringar i syfte att förenkla rehabiliteringssystemet och minska förmånsutgifterna. Ändringarna minskar de statligt finansierade förmånsutgifterna med cirka 27 miljoner euro.
Nivån på minimibeloppet av den rehabiliteringspenning för unga och den rehabiliteringspenning för yrkesinriktad rehabilitering som betalas av FPA sänks. I fortsättningen ska FPA:s rehabiliteringspenning omfatta endast ett minimibelopp och endast en beräkningsformel för rehabiliteringspenning som överstiger minimibeloppet.
Statsrådet kommer att följa hur ändringarna påverkar försörjningen för barn, unga och personer som inte är med i arbetslivet, deltagandet i rehabilitering och ansökan om invalidpension.
Lagen träder i kraft den 1 januari 2024. Regeringen föreslog torsdagen den 21 december 2023 att lagen ska stadfästas, och avsikten är att presidenten ska stadfästa lagen fredagen den 22 december 2023.
Mer information
Pekka Paaermaa, regeringssekreterare, tfn 0295 163 004, [email protected]
Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163 155, [email protected]