Minister Mattila:
Långtidssjukdomar kan och bör minskas globalt – med Finland som vägvisare

Finland har internationellt sett lyckats väl med att förebygga långtidssjukdomar, dvs. icke smittsamma sjukdomar. Vi vågar därmed föregå med gott exempel inför andra.
Vi har framgångsrikt förenat mjuka metoder med lagstiftning för att få bukt med cancersjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, sjukdomar i andningsorganen och diabetes. Vi har bevis på goda effekter för folkhälsan genom personalbespisning, skolornas hälsofostran och handledning i levnadsvanor för familjer. Av de hårda metoderna nämner jag Finlands internationellt sett höga alkohol- och tobaksskatter. Vi tillämpar även en i världen tämligen sällsynt läskedrycksaccis. Vi vill att allt färre finländare ska insjukna eller dö i förtid i dessa sjukdomar.
Världshälsoorganisationens (WHO) oberoende högnivåkommission inledde sitt arbete i våras. Som sitt första arbete har kommissionen gett ut internationella rekommendationer för förebyggande och behandling av icke smittsamma sjukdomar. De rekommenderar beslutsfattare till brådskande åt-gärder för att minska långtidssjukdomar och psykiska problem globalt. Arbetet kan bara lyckas om alla förvaltningsområden deltar i det gemensamma arbetet – inte bara social- och hälsovårdsområdet. Orsaken till detta är att år 2015 dog cirka 40 miljoner människor i världen i dessa sjukdomar, vilket utgör ca 70 % av alla dödsfall i världen. Av dessa dog 15 miljoner människor i förtid.
Konsekvenserna av långtidssjukdomar för världsekonomin är betydande, men förebyggande är högst kostnadseffektivt.
De socioekonomiska faktorerna inverkar på levnadsvanorna, som i sin tur är kopplade till ökande sjukdomsrisker.