Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Ta upp frågan om delade föräldraledigheter redan under graviditeten

Social- och hälsovårdsministeriet
3.4.2018 9.09
Nyhet

Vid rådgivningarna delar man från och med april ut 60 000 Pappatid-kort åt blivande fäder. Kortet är en del av social- och hälsovårdsministeriets kampanj Pappatid som inleddes under hösten. Kampanjen uppmuntrar pappor att utnyttja familjeledigheter. Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko kontaktar rådgivningspersonalen brevledes i ärendet.

Minister Saarikko önskar att de som arbetar vid rådgivningarna ska ta upp frågan om delat föräldraskap och delade föräldraledigheter redan under graviditeten i samband med hälsokontrollerna. Saarikko uppmanar rådgivningspersonalen att diskutera med hela familjen om hur familjemedlemmarna har anpassat sig till rytmen i arbets- och familjelivet. 

”Barnet har rätt till sina föräldrars tid och omsorg. Familjeledigheter är en pappas möjlighet att dela vardagen med sitt barn och de lägger grunden för livslånga band”, säger minister Saarikko. 

På webbplatsen www.isäaikaa.fi har det sammanställts information om pappans möjligheter att ta ut familjeledighet och fördelarna med den. Där finns också inslag med pappors personliga erfarenheter om att vara familjeledig och att sköta en baby. Webbsidan finns också på svenska. 

En del av kampanjen Pappatid finansieras av Europeiska kommissionens program för rättigheter, jämlikhet och medborgarskap.

Ytterligare information:

Päivi Yli-Pietilä, konsultativ tjänsteman, tfn +358 2951 63228, [email protected]

Tillbaka till toppen