Ingen fara för ebola-epidemi i Finland
Utgivningsdatum
3.11.2014
9.15
Typ:Nyhet
N5-65286
Ebola-epidemins allvarlighet i Västafrika har i världen resulterat i världen i rädsla för dess spridning. I Finland har oron ökat på grund av de några sjukdomsfallen i Europa och för att vi också hade ett misstänkt fall hos oss, som visade sig vara ogrundat. Trots att man inte kan helt förhindra enskilda sjukdomsfall i den globaliserade världen, finns det enligt Niemi ingen orsak för finländarna att oroa sig för en epidemi.
"Viruset smittar endast i nära kontakt med en insjuknad, död eller sjuk person eller dennes sekret. I epidemiområdet finns knappast alls finländare, varför sannolikheten för att sjukdomen sprids till oss är liten. Om smitta trots det konstateras kan hälso- och sjukvården förhindra dess spridning. Vi har färdiga anvisningar för allvarliga blödarsjukdomar och i sjukvårdsdistrikten är man förberedda på att vårda patienter."
Niemi anser att Finlands styrka också är traditionen att samarbeta för att förhindra smittsamma sjukdomar. "I vissa länder berättar myndigheterna knappt något för varandra om vad de gör, men hos oss fungerar samarbetet mellan förvaltningsområdena och -instanserna bra. De vanligaste epidemierna hos oss sammanhänger med vatten eller mat och att sköta dem kräver alltid samarbete mellan myndigheterna. Funktionen har alltså testats i praktiken."
Fattigdom i bakgrundenSpridningen av sjukdomen i Liberia, Sierra Leone och Guinea har påverkats av dessa länders fattigdom. Inbördeskrigen i området har orsakat kaos, utbildningsnivån är låg, kunskapen om ebola är liten och ländernas infrastruktur skral. Därför inleddes bekämpningen av sjukdomen sent och hälso- och sjukvården som ledde arbetet hade inte tillräckliga resurser för det.
"För få läkare och skötare som inte hade till sitt förfogande tillräckligt många skydd innan den internationella hjälpen kom. I brist på skydd förlorades många medlemmar av vårdpersonalen när de blivit smittade, vilket förvärrade situationen ytterligare", förklarar Niemi bakgrunden till epidemins utveckling.
De tre västafrikanska ländernas exempel berättar dock lyckligtvis inte hela sanningen om möjligheterna att bekämpa sjukdomen. Till exempel kunde Nigeria förhindra spridningen av sjukdomen genom att identifiera och isolera de insjuknade genast och genom att spåra de eventuella smittade. Enligt Niemi bör tyngdpunkten i arbetet mot ebola ligga i Afrika också efter det mest kritiska skedet.
"För tillfället är pengar som donerats för hjälparbetet det bästa sättet att hjälpa och Finland har anvisat humanitära medel för detta ändamål bland annat via Röda Korset. I fortsättningen är det viktigt att utveckla hälso- och sjukvårdens beredskap i dessa länder. "
En annan linje i bekämpningen av ebola och andra epidemier är internationellt samarbete. Enskilda stater lyckas inte ensam bedöma hälsohoten och vidta åtgärder för att förhindra riskerna. Enligt Niemi är ebola åter en sorglig påminnelse om de smittsamma sjukdomarnas faror, som redan hade delvis glömts i de industriella länderna.
Ett virus som förändras långsamtMan kan inte bli ebola-smittad till exempel via luften eller vattnet, utan en smitta kräver kontakt med blodet eller sekreten från en insjuknad eller en som dött i sjukdomen. Sjukdomen smittar inte under inkubationstiden utan först när symptomen blivit synliga.
Ebola-varianten som nu är i rörelse dödar 50 70 procent av de insjuknade. Också den som tillfrisknat kan sprida viruset ännu under ett par månader till exempel via sperman eller sexuellt umgänge.
Enligt Niemi är det inte sannolikt att ebola-viruset utvecklas så att det sprids via andningsorganen.
"Enligt forskarna är det ytterst osannolikt att det utvecklas en variant av ebola som sprids via luften. Viruset har varit känt redan i tiotals år och det har under denna tid knappt alls ändrats. Ebola-typens virus liknar alltså inte influensavirus, som ändras snabbt, utan dess evolutionstempo är mycket långsammare."
Text: Paula Mannonen
fokus