Hoppa till innehåll
Media

Minister Rehula: Rätt sätt att vara mor på finns det flera av

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 8.5.2016 11.30
Pressmeddelande 63/2016

Det finns mycket olika sätt att vara en god fostrare på, påminde familje- och omsorgsminister Juha Rehula vid morsdagsfesten den 8 maj på Ständerhuset

– Ofta glöms det bort att det finns flera rätta val. Också de mödrar som idag har fått erkännande har säkert mera som skiljer dem åt än som förenar dem, konstaterade minister Rehula.

Republikens President Sauli Niinistö gav 29 mödrar medalj av 1 klass med guldkors av Finlands Vita Ros orden som erkänsla för ett betydande arbete som fostrare.

Enligt forskningsrönen mår barnen i 2000-talets Finland i genomsitt väl. Men välfärden håller dock i oroväckande hög grad på att bli mera ojämlik.

– De tjänster som har en låg tröskel bör stärka föräldraskapet och nå familjerna, innan deras krafter helt tar slut. I denna riktning förs familjetjänsterna i Programmet för utveckling av barn- och familjetjänster, som är ett av regeringens spetsprojekt, sade minister Rehula.

Minister Rehula dryftade i sitt tal mödrars hopp och oro för om de ska orka älska sig själva och om de egna krafterna kommer att räcka till. För flera mödrar kan det vara mera utmanande att hitta sina gränser och erkänna sin begränsning – att ta hand om och älska sig själv – än att fostra barnen.

– Förutom att samhället måste erbjuda hjälp, måste man också kunna be om och ta emot hjälp. Jag uppmanar därför er, mödrar, att våga be om hjälp, när ni behöver det. Ingen klarar sig utan också att ta hand om sig själv, betonade ministern.

– Mina bästa lyckönskningar till alla mödrar som blivit premierade i dag och ett stort tack till alla Finlands mödrar, sade minister Rehula.

Ytterligare upplysningar

ministerns specialmedarbetare Eeva Salmenpohja, tfn 050 5719 239, [email protected]

Tillbaka till toppen