Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Ministeri Rehula: Ministeriön roolin eläkeasioissa oltava vahva

Social- och hälsovårdsministeriet
2.6.2010 6.36
Tiedote -

"Sosiaali- ja terveysministeriöllä on oma vastuunsa eläkepolitiikan kehittämisestä. Tällä perusteella ministeriöllä on ja tulee olla vahva rooli eläkeratkaisujen valmistelussa", totesi sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula keskiviikkona 2. kesäkuuta Eläkefoorumissa Helsingissä.

"Suomessa on saavutettu hyviä tuloksia käytössä olleella sopimusyhteiskuntamallilla. Silloin kun asioista sovitaan, niihin myös sitoudutaan. Yhteistyössä sopien on se malli, jolla näitä asioita on ratkottava myös tulevaisuudessa", linjasi ministeri Rehula eläkeasioiden kolmikantaisen valmistelun tulevaisuutta.

Ministeri Rehula osallistui näin viimeaikaiseen keskusteluun, jossa on esitetty uuden epävirallisen työryhmän ottamista käyttöön työeläkeratkaisujen valmistelussa.

Ministeri Rehula muistutti, että uusien neuvottelumekanismien on tuettava myös lainvalmistelua. "Kaikki valmisteluprosessin aikana kertynyt tieto hyödyttää lakien kirjoittamista. Toisaalta myös lainvalmistelun realiteetit on otettava huomioon neuvotteluprosessissa. Ymmärrettävän, selkeän ja aukottoman lain tekeminen vaatii aikaa ja voimavaroja", ministeri Rehula painotti.

Ministeri peräänkuulutti selkeää ratkaisua siitä, ketkä eläkeasioita ovat valmistelemassa. Lopullinen päätöksentekijä on joka tapauksessa selvillä: lait säätää eduskunta. "Kun rakenteet ovat kunnossa, keskustelu voi siirtyä eläketurvan sisältöön", ministeri Rehula toivoi.

Eläkejärjestelmän tavoitetilaa ministeri kuvasi sanoilla luotettava ja uskottava. Ministeri Rehula muistutti myös, että eläkepolitiikka on sukupolvikysymys: "Kestävää eläkepolitiikkaa ei tehdä vain tätä päivää, vaan myös tulevia sukupolvia, varten."

Neljännen Eläkefoorumin teemana oli eliniän piteneminen. Ministeri Rehula totesi, että vuosien saatossa myös terveiden elinvuosien määrä on lisääntynyt, ja siksi suomalaisten voikin odottaa jatkavan työssä entistä pidempään.

Sosiaali- ja terveysministeriön Eläkefoorumi seuraa ja arvioi eläkeuudistusten toteutumista. Foorumin tavoitteena on vaikuttaa työurien pidentymiseen, taata riittävä eläketurva kansalaisille tulevaisuudessa ja varmistaa eläkkeiden kestävä rahoitus pitkällä tähtäimellä.

Eläkefoorumi edistää vuoropuhelua eläkeasioissa. Foorumiin osallistuvat julkisen hallinnon ja vakuutusalan, puolueiden, työmarkkinakeskusjärjestöjen, talouden tutkimuslaitosten sekä eläkeläis- ja nuorisojärjestöjen edustajat.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Annika Saarikko, p. 040 744 6770
Ylijohtaja Outi Antila, p. 09 160 73864, 050 527 1011Muualla palvelussamme

Eläkefoorumi

Eläkefoorumi 2.6.2010

Tillbaka till toppen