Ministeri Hyssälä: Ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa tehostettava
Sosiaali- ja terveyshuollosta loppuvat työntekijät jos mitään ei tehdä. Myös palvelualojen yrittäjät vähenevät dramaattisesti seuraavan kymmenen vuoden kuluessa jos mitään ei tehdä. Kuka siis tulevaisuudessa kampaa hiuksemme juhlakuntoon, luo lumet pihateiltä ja huoltaa kiinteistömme? Kuka hoitaa ikääntyvät vanhempamme ja kuka hoitaa meitä kun olemme itse sairaita? Puhuttaessa työelämän vetovoimaisuudesta, puhutaan suuressa määrin niistä työpaikoista jotka ovat julkisella sektorilla, kunnissa ja kuntayhtymissä, sanoi peruspalveluministeri Liisa Hyssälä. Ministeri Hyssälä puhui sosiaali- ja terveysministeriön hallinnoiman Veto-ohjelman (Ohjelma vetovoimaiseen työelämään) avajaistilaisuudessa Kansallisteatterissa tiistaina 30. syyskuuta.
Työterveyshuollossa tarvitaan nyt kaikki voimat, joilla edistetään sekä työssä jaksamista että työn mielekkyyttä. Näitä voimia saadaan työturvallisuuden, työterveyshuollon ja kuntoutuksen saumattomalla yhteistyöllä, kuvaili ministeri Hyssälä. Työpaikat ovat tärkeitä sekä terveyden edistämisen että kansanterveyden kannalta, sillä työterveyshuolto tavoittaa noin 1,8 miljoonaa työikäistä. Työterveyshuolto pureutuu samalla sekä terveyttä edistäviin asioihin että akuutteihin sairaustapauksiin. Toiminnan päämääränäon yleisellä tasolla eliniän pidentäminen, elämänlaadun parantaminen ja eri väestöryhmien välisten terveyserojen pienentäminen. Jokapäiväisessä elämässä työterveyshuolto auttaa työntekijöitä jaksamaan työssä terveempänä ja hyväkuntoisena mieluummin eläkeikään saakka. Nyt käynnistyvän Veto-ohjelman toiminta-alue ”Tehokas työterveyshuolto ja kuntoutus” keskittyy erityisesti uuden työterveyshuoltolain saamiseksi käytäntöön, totesi ministeri Hyssälä.
Uudessa työterveyslaissa painotetaan kuntoutusta sekä ennaltaehkäisevässä merkityksessä että työkyvyttömyyden uhatessa. Työnantajat ja työntekijät ovat suuren haasteen edessä, sillä tavoitteena on, että työntekijät pidettäisiin niin hyvässä kunnossa, että he jaksaisivat työelämässä kahdesta kolmeen vuotta aiempaa pitempään. Tutkimusten mukaan varhaiskuntoutuksella saavutetaan parhaimmat tulokset silloin, kun työntekijöiden lisäksi mukaan otetaan myös työyhteisö. Työterveyshuollon sisältöä ja työterveyshuollon henkilöstön osaamista ja ammattitaitoa tulisi kehittää vastaamaan kuntoutukselle asetettuja vaatimuksia, painotti ministeri Hyssälä. Hän kiinnitti huomiota myös yrittäjien terveyteen ja totesi, että yrittäjä, joka huolehtii omasta jaksamisestaan jaksaa huolehtia myös työntekijöistään.