Hoppa till innehåll
Media

Kommuninfo: Tack vare ny metod kan blodgruppsbestämningen av nyfödda i regel slopas

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 13.4.2018 15.05
Nyhet

Social- och hälsovårdsministeriet har gett ut en kommuninfo, vars syfte är att berätta om ändring av 50 år gammal praxis i fråga om blodgruppsbestämning av nyfödda.

Vid rådgivningsbyråerna i Finland har gravida kvinnors blodgrupp redan länge undersökts vid rådgivningsbesök under graviditetens första trimester. Undersökningen har gjorts, eftersom det finns risk för att modern bildar antikroppar mot barnets blodkroppar, om moderns blodgrupp är negativ och fostrets positiv. Till RhD-negativa mödrar har det getts skydd i form av anti-D-immunglobulin under graviditetsvecka 28–30. 

Med moderna metoder går det dock att bestämma fostrets blodgrupp redan från och med graviditetsvecka 16. Om fostrets blodgrupp visar sig vara negativ, behöver modern inte ges något skydd, eftersom hon då inte bildar några antikroppar. 

När den nya metoden har tagits i bruk kan man i regel slopa blodgruppsbestämningen av nyfödda och givandet av anti-D-immunglobulin för säkerhets skull. 

Förlossningssjukhusen bör se till att alla berörda (förlossningssalar, bäddavdelningar för barn och laboratoriernas blodcentraler) får grundliga instruktioner i och med att praxis som använts i över 50 år ändras.

Läs hela Kommuninfo 6/2018: RhD-bestämning av foster (pdf)

Ytterligare information

Ritva Halila, överläkare, tfn 0295 163 420

Tillbaka till toppen