Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kuntainfo: Vastasyntyneiden veriryhmämäärityksistä voidaan pääsääntöisesti luopua uuden menetelmän myötä

Sosiaali- ja terveysministeriö
13.4.2018 15.05
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut kuntainfon, jonka tarkoituksena on kertoa yli 50 vuotta vanhan käytännön muuttumisesta vastasyntyneiden veriryhmämäärityksissä.

Suomen neuvoloissa on jo pitkään tutkittu raskaana olevien naisten veriryhmä raskauden ensimmäisen kolmanneksen neuvolakäynnillä. Tutkimus on tehty siksi, että odottavan äidin veriryhmän ollessa negatiivinen ja sikiön positiivinen, äiti voi muodostaa vasta-aineita lapsen verisoluja vastaan. RhD-negatiivisille äideille on annettu anti-D-immunoglobuliinisuojaus raskausviikoilla 28-30.

Nykymenetelmillä sikiön veriryhmä pystytään kuitenkin määrittelemään jo 16. raskausviikosta alkaen. Jos sikiön veriryhmä osoittautuu negatiiviseksi, suojausta ei tarvitse antaa, koska tällöin äiti ei kehitä vasta-aineita.

Uuden menetelmän tultua käyttöön vastasyntyneiden veriryhmämäärityksistä ja varmuuden vuoksi annetuista anti-D-immunoglobuliinisuojauksista voidaan pääsääntöisesti luopua.

Synnytyssairaaloiden tulee huolehtia, että kaikki asianosaiset (synnytyssalit, lapsivuodeosastot ja laboratorioiden verikeskukset) ohjeistetaan perusteellisesti yli 50 vuotta vanhan käytännön muuttuessa.

Lue koko kuntainfo 6/2018: Sikiön RhD-määritykset (pdf)

Lisätietoja

Ylilääkäri Ritva Halila, p. 0295 163 420, [email protected]

Sivun alkuun