Kommunernas åtgärder för att ordna tjänster och stödåtgärder till offren för katastrofen i Asien KI 5/2005
KOMMUNERNAS ÅTGÄRDER FÖR ATT ORDNA PSYKOSOCIALA TJÄNSTER OCH STÖD TILL PERSONER SOM DRABBATS AV NATURKATASTROFEN I SYDOSTASIEN
Social- och hälsovårdsministeriet har i Kommuninfo 1 – 3/2005 givit kommunerna anvisningar om ordnandet av de psykosociala tjänster som behövs av offren av naturkatastrofen i Sydostasien.
Kommunerna har som regel väl startat igång ordnandet av psykosocialt stöd och tjänster till offren av katastrofen i Asien i enlighet med ministeriets anvisningar. Ministeriet önskar tacka alla kommuner för att de snabbt har agerat i en exceptionell situation.
På uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet har Stakes kartlagt läget med kommunernas psykosociala stödarbete efter katastrofen. Enligt utredningen är omfattningen av psykosocialt krisarbete bra. En krisgrupp finns i nästan 90 procent av de kommuner som svarat i enkäten och där det bor personer som evakuerats från katastrofområdet. Över 85 procent av kommunerna med evakuerade invånare uppskattar att de kvantitativa resurserna i akutfasen av psykosocialt arbete har varit tillräckliga och fyra av fem kommuner uppskattar att de kvantitativa resurserna även räcker till ordnandet av fortsatt psykosocial vård. En knapp femtedel av dessa kommuner bedömer dock att kunskapsresurserna i kommunen är otillräckliga. På uppdrag av ministeriet skall Stakes i detalj kartlägga behoven i sådana kommuner där det finns problem att organisera tjänster.
Det har förekommit villrådighet i kommunerna om i vilken mån staten deltar i kostnaderna som orsakats av ordandet av psykosociala tjänster och stöd. Med ett brev daterat den 13.1.2005 och på nytt med ett brev daterad den 28.2.2005 (se bilaga) har inrikesministeriet informerat kommunerna om i vilken mån staten deltar i kostnaderna som uppkommit i kommunerna på grund av naturkatastrofen i Asien. Kommunerna skall i sin bokföring specificera de extra och motiverade kostnader för varje enskild uppgift år 2005 som beror på skötseln av krisen till den del de inte hänför sig andra lagstadgade skyldigheter och förbindelser. Staten ersätter bl.a. kostnaderna för psykosocialt stöd, det förebyggande utkomststödet, kostnaderna för barnskyddet samt rättshjälp. Staten beviljar år 2005 bidrag för kostnaderna som orsakats av eftervård av katastrofen. Staten kommer att meddela preciserade anvisningar om ansökan om ersättning efter att riksdagen har behandlat den första tilläggsbudgeten för år 2005.
Om katastrofens offer fortfarande har symtom som beror på katastrofen – såsom att man ständigt kommer ihåg katastrofen eller man tydligt undviker saker som anknyter sig till katastrofen, eller om man har nedsatt arbetsförmåga, sömnstörningar, minnesstörningar, ångest eller depression – finns det skäl att handleda dem till läkare för att deras vårdbehov kan bedömas och behandling kan ordnas. Särskilt uppmärksamhet skall fästas vid barnens situation. Personer som enligt läkarutlåtande lider av psykiska symtom har möjlighet att även få psykoterapi som kommunen anskaffar som köptjänster eller grupp- eller familjepsykoterapi som stöds av FPA samt andra rehabiliteringstjänster.
Likaså om katastrofens offer fortfarande har extra ekonomiska kostnader som beror på katastrofen och som har anknytning till att igen få ordning på livet skall dessa tas till hänsyn separat och tillräckligt ekonomiskt stöd som utkomststöd eller genom det förebyggande barnskyddet skall allokeras till personer i behov av detta. Social- och hälsovårdsministeriet har i Kommuninfo 1/2005 informerat i detalj om hur katastrofen i Asien påverkar social- och hälsovården.
Ytterligare uppgifter ges av:
SHM: Medicinalrådet Sakari Lankinen, tfn (09) 160 74131
SHM: Konsultativ tjänsteman Aune Turpeinen, tfn (09) 160 74489
SHM: Jurist Outi Luoma-aho, tfn (09) 160 74352
Stakes: Forskningsprofessor Kristian Wahlbeck, tfn (09) 3967 2300