Hoppa till innehåll
Media

HUS-alueella voidaan väliaikaisesti poiketa erikoissairaanhoidon hoitotakuusta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.3.2021 16.24
Tiedote 63/2021

Valtioneuvosto on antanut asetuksen, jolla tarkennetaan kiireettömän hoidon määräajoista poikkeamista covid-19-epidemian aikana. Mahdollisuus poiketa hoitotakuusta rajataan vain erikoissairaanhoitoon Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueelle. Muiden sairaanhoitopiirien alueilla on edelleen noudatettava hoitotakuuta. 

Tautitilanne on Suomessa kaikkein vaikein Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Nopeasti vakavoituvassa tautitilanteessa on turvattava erityisesti sairaalahoidon ja tehohoidon toimivuus. HUS voi varautua covid-19-potilaiden ja muiden kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitoon esimerkiksi siirtämällä kiireettömiä leikkauksia, jos se on välttämätöntä.  

Potilaiden yksilöllinen hoidon tarpeen arvio ja hoito on kuitenkin toteuttava niin, että mahdollinen kiireettömän hoidon lykkääminen ei aiheuta vaaraa potilaan terveydelle. Kiireettömän hoidon määräajoista ei myöskään saa poiketa liian etupainotteisesti.

Asetus on annettu valmiuslain 88 §:n nojalla, ja se lähetetään vielä eduskuntaan käsiteltäväksi.

Asetuksen on tarkoitus olla voimassa 18.3.-30.4.2021. Valtioneuvosto seuraa tarkasti, onko soveltamisalaa tarpeen laajentaa muihin alueisiin tai myös perusterveydenhuoltoa koskevaksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö antaa asetuksen soveltamiseen liittyvän ohjauskirjeen. Kansallisella ohjauksella halutaan varmistaa, että hoitotakuuta pyritään toteuttamaan määrätietoisesti ja hoitovelkaa kertyy mahdollisimman vähän.

Lisätietoja

hallitusneuvos Merituuli Mähkä, [email protected]

Tillbaka till toppen