Hälsovårdscentralernas distribution av förbrukningsartiklar
Enligt 24 § i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) är det kommunernas uppgift att ordna sjukvårdstjänster för dem som bor i kommunen. Till sjukvårdstjänsterna hör att undersöka sjukdomar, ställa medicinska diagnoser samt ge vård och behandling och tillhandahålla nödvändiga förbrukningsartiklar enligt vårdplanen för behandling av långvariga sjukdomar. Därutöver ingår i vården de förbrukningsartiklar enligt vårdplanen som används i hemsjukvården och hemsjukhusvården (1326/2010, 25 §). Förbrukningsartiklar med anknytning till behandling av sjukdom är avgiftsfria för användarna (Lag om klientavgifter inom social- och hälsovården 734/1992, 5§).
Avsikten med detta kommuninfo är att precisera hälsovårdscentralernas distribution av förbrukningsartiklar. Brevet ersätter anvisningen från år 1999 (94/59/98). Kommuninfot gäller inte hjälpmedel om vilka bestäms separat bl.a. i 29 § i hälso- och sjukvårdslagen och förordningen om utlämning av hjälpmedel för medicinsk rehabilitering (1363/2011), som kompletterar den, samt i lagstiftningen om klientavgifter. De förbrukningsartiklar som avses i detta brev gäller inte förbrukningsartiklar eller medel som kan lånas eller återlämnas.
Anvisningen har utarbetats i samarbete mellan social- och hälsovårdsministeriet och Finlands Kommunförbund. I samband med beredningen har företrädare för kommuner som är huvudman för hälsovårdscentraler samt patientorganisationer hörts.
En välfungerande distribution av förbrukningsartiklar förbättrar förutsättningarna för patientens egenvård samt främjar patientens engagemang i sin vård. På det här sättet uppnås bättre vårdresultat; patientens arbets- och funktionsförmåga samt livskvalitet förbättras, även riskerna för komplikationer samt behovet av läkarbesök och hemvård minskar. Det primära är att stödja långtidssjuka att bo hemma och klara sig på egen hand. Genom individuell och ändamålsenlig distribution av förbrukningsartiklar kan man stödja detta mål. Trots omfattande distribution av förbrukningsartiklar är de totala kostnaderna för vården lägre än för vård på institution.
Det centrala innehållet i distributionen av förbrukningsartiklarDistributionen av förbrukningsartiklar för behandling av sjukdom ska alltid basera sig på individuellt fastställt behov samt bedömning och uppföljning av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Utgångspunkten för distribution av förbrukningsartiklar är en på medicinska grunder konstaterad kronisk sjukdom som har varat i minst tre månader. Det bör dock observeras att en person som lider av t.ex. diabetes eller en dialyspatient ofta behöver förbrukningsartiklar direkt efter att ha blivit utskriven från sjukhuset. Ett beslut om förbrukningsartiklar fattas av en läkare eller en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Det individuella behovet av förbrukningsartiklar ska antecknas i patientens eller klientens vårdplan inom den offentliga hälso- och sjukvården. På det här sättet går man till väga oavsett om behovet av förbrukningsartiklar kommit till kännedom genom en yrkesutbildad person inom offentlig eller privat sektor.
Distribution av förbrukningsartiklar är inte enbart distribution av artiklar utan distributionen förutsätter en bedömning av den samlade vårdsituationen av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Distributionen av förbrukningsartiklar är en del av den samlade vården av patienten och består av sjukvårdshandledning och individuell rådgivning samt vid behov hembesök. Patienten ska veta och förstå användningen och betydelsen av artiklarna som hänför sig till vården. I samband med distributionen av förbrukningsartiklar ska även anhöriga, närstående och närståendevårdare handledas vid behov, och patientens eget ansvar betonas vid en ändamålsenlig användning av förbrukningsartiklarna.
Kommunerna kan utarbeta egna anvisningar för distributionen av förbrukningsartiklar, men anvisningarna får inte begränsa antalet förbrukningsartiklar baserat på individuellt behov, såsom till exempel antalet teststickor för blodsocker som en person som lider av diabetes behöver för behandlingen av sin sjukdom.
Exempel på förbrukningsartiklar som en diabetiker behöver är teststickor för blodsocker, teststickor för urinsocker, insulinsprutor, insulinpennor och nålar till dem, samt lansetter för blodprov, stomiartiklar till exempel olika påsar som lämpar sig för patienten samt övriga artiklar enligt behov, vårdartiklar för bukhinnedialyspatienter, såsom sterila kompresser, katetrar, tömningspåsar, skyddskorkar, tejper, andningsmasker, vårdartiklar för behandling av ben- och liggsår, såsom sårvårds förband och olika lösningar, förbrukningsartiklar för svåra och medelsvåra symptom vid försämrad kontinens i fråga om urin och analinkontinens på grund av sjukdom såsom blöjor, påsar, urinaler och katetrar samt vårdartiklar som behövs i samband med vissa andra kroniska sjukdomar, såsom insufficiens i lunga eller trakeostomi, till exempel masker, korta och långa syrgasslangar, syrgasgrimmor, tillbehör för sprayutrustning och sugapparat för läkemedel som inhaleras samt filter, kanyler och katetrar och motsvarande vårdartiklar.
Huvudregeln för distributionen av förbrukningsartiklar är patientens individuella behov, och därmed kan kommunen inte sätta upp absoluta maximiantal för artiklar. Det antal om behovet av teststickor för egenmätning som behövs för att observera en förändring av glukosbalansen som presenterats i till exempel God medicinsk praxis -rekommendationen (2011) vid behandling av diabetes är vägledande.
I samband med konkurrensutsättning och anskaffning av vårdartiklar rekommenderas att man beaktar att materialet i vårdartiklarna är ekologiskt. Trots konkurrensutsättningen ska även individuella lösningar beaktas (t.ex. då en konkurrensutsatt produkt orsakar allergiska symptom hos användaren e.d.).
Vårdartiklarna överlämnas avgiftsfritt och inga självriskandelar, expeditionsavgifter eller andra avgifter ska tas ut för dem. Artiklarna delas antingen ut vid hälsovårdscentralen eller något annat verksamhetsställe för social- och hälsovården. De kan också levereras direkt hem.
Social- och hälsovårdsministeriet och regionförvaltningsverken följer upp och övervakar distributionen av förbrukningsartiklarna.
Ytterligare informationÖverinspektör Hanna Nyfors, [email protected], tfn 0295 163399
Konsultativ tjänsteman Maire Kolimaa, [email protected], tfn 0295 163389