Bestämmelserna om partiell sjukdagpenning, rehabiliteringspenningförmån och arbetspensionsrehabilitering utvecklas
Lagändringarna ska förtydliga verkställandet av förmånerna och förbättra likabehandlingen av förmånstagare och sökande.
Förutsättningarna för att få partiell sjukdagpenning ändras och maximitiden för partiell sjukdagpenning förlängs från nuvarande 120 vardagar till 150 vardagar. Syftet är att bidra till att människor stannar i arbetslivet och återgår till heltidsarbete.
Förutsättningarna för beviljande av Folkpensionsanstaltens rehabiliteringspenningförmån ändras i de fall då personer är förhindrade att förvärvsarbeta, i fråga om rehabiliteringspenning för väntetid och mellanliggande tid och beträffande den rehabiliteringspenning som betalas för tid i arbetsprövning. Samtidigt görs mindre ändringar i fråga om den retroaktiva ansökningstiden för rehabiliteringspenning och ansvarsfördelningen inom yrkesinriktad rehabilitering.
Förutsättningarna för arbetspensionsrehabilitering ändras i fråga om bedömningen av hur den som ansöker om rehabilitering har etablerat sig i arbetslivet. Dessutom föreslås det att det till arbetspensionslagarna fogas bestämmelser om avbrytande av rehabiliteringspenning och rehabiliteringstillägg.
Till både arbetspensionslagarna och den förmånslagstiftning som tillämpas av Folkpensionsanstalten fogas bestämmelser som möjliggör regressindrivning av rehabiliteringspenningförmåner mellan arbetspensionsanstalterna och Folkpensionsanstalten.
Lagarna träder i kraft den 1 januari 2023.
Mer information
Kaisu Harju-Kolkka, specialsakkunnig, [email protected] (speciellt ärenden som gäller Folkpensionsanstaltens rehabiliteringslag)
Eva Ojala, konsultativ tjänsteman, [email protected] (speciellt ärenden som gäller sjukförsäkringslagen)
Eva Aalto, konsultativ tjänsteman, [email protected] (speciellt arbetspensionsärenden)