Beaktandet av boendekostnader i utkomststödet ska förtydligas
Regeringen föreslår att regleringen av hur boendeutgifterna beaktas i utkomststödet ska förtydligas. Målet är att dessutom uppnå besparingar och åstadkomma positiva effekter på sysselsättningsrelaterade incitament genom att skärpa och förtydliga bestämmelserna om beaktandet av boendeutgifter.
Bestämmelser om maximala boendeutgifter ska i fortsättningen utfärdas på lag- och förordningsnivå. Hittills har Folkpensionsanstalten fastställt kommunspecifika och riktgivande maximibelopp för boendeutgifterna.
I en situation där en sökandes boendeutgifter överskrider det belopp som kan anses vara behövligt (den så kallade boendenormen), har sökanden tre månader på sig att söka en förmånligare bostad. Tidsfristen kan förlängas av grundad anledning.
Även efter tidsfristen kan sökanden bo kvar i sin bostad, men boendeutgifterna godkänns endast i enlighet med boendenormen. Närmare bestämmelser om det belopp av boendeutgifter som kan anses behövligt ska utfärdas genom förordning.
Enligt förslaget ska sökanden inte anvisas att skaffa en förmånligare bostad och boendeutgifterna ska beaktas till sitt fulla belopp, om sökanden har en i lagen angiven särskild grund för att bo kvar i sin nuvarande bostad. Särskilda grunder som anges i lag är till exempel ett barns särskilda behov och sökandens eller dennas familjemedlems svaga hälsotillstånd, funktionsförmåga som är nedsatt av någon annan orsak eller hög ålder. Lagändringen kommer inte att förändra barnfamiljernas situation.
Propositionen är ett led i den reform av systemet för stöd för boende som ingår i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpo. Målet med reformen är att stärka de offentliga finanserna med sammanlagt 363 miljoner euro. Till följd av lagförslaget har utgifterna för utkomststödet beräknats minska nästa år med cirka 9–12 miljoner euro och åren 2025–2027 med cirka 21,5–24,5 miljoner euro per år. Propositionen har dessutom bedömts stärka sysselsättningen med cirka 1 000 nya sysselsatta.
Avsikten är att i överensstämmelse med regeringsprogrammet ersätta självrisken på fem procent för boendeutgifterna i utkomststödet. Denna modell beaktar bättre stödmottagarnas varierande livssituation. Ändringarna gäller inte de hushåll som redan bor i bostäder som uppfyller boendenormen eller som har särskilda grunder för boendeutgifter som är större än normen.
Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2024 och avses bli behandlad i samband med den. Lagen avses träda i kraft den 1 april 2024.
Ytterligare information
Susanna Rahkonen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 215
Sakari Rokkanen, ministerns specialmedarbetare, tfn 0295 163 109
Bådas e-postadresser har formen [email protected].