Arbetet med utredningen av sjukhusen och jourerna är snart klart – förslagen ges genast efter årsskiftet
Den arbetsgrupp som utreder sjukhusens och dygnetruntjourernas nuläge och framtid fortsätter över årsskiftet. Utredningens arbetsgrupp ger ut sina slutledningar och förslag i början av januari 2024.
Arbetsgruppen är nästan klar med sitt förslag om definitionerna av sjukhusen och serviceprofilen, men styrgruppen konstaterade vid mötet den 20 december 2023 att förslagen ännu behöver preciseras. Därför kan de slutliga förslagen inte ges ut före Jul.
De antaganden som framförts i medierna om arbetsgruppens förslag om graderingen och mängderna är inte arbetsgruppens slutliga förslag.
Förslagen ska genomföras stegvis under åren 2026–2030
Under utredningen har man bland annat utrett befolkningens servicebehov, personalens kompetens, personalresurserna och vårdens kvalitet och kostnadseffektivitet. Även beredskapsaspekterna har beaktats. De ändringar som föreslås ska genomföras stegvis och huvudsakligen 2026–2030.
I utredningen tar man inte ställning till tjänsteutbudet eller de olika serviceformerna i välfärdsområdena eller vid de enskilda sjukhusen eller jourerna.
Syftet med den utredning som inleddes i augusti 2023 är att komma fram med förslag till en nationell lösning för servicenivåerna, arbetsfördelningen och samarbetet inom sjukhusens specialiserade sjukvård och inom dygnetruntjourernas sjukvård. Grunden till utredningen är särskilt bristen på arbetskraft både vid sjukhusen och inom den övriga sjukvården i välfärdsområdena.
Lagberedningen inleds nästa år
Under år 2024 ska man bereda en nationell helhet gällande sjukhus och jourer i enlighet med regeringsprogrammet. Också bestämmelserna om arbetsfördelningen inom den specialiserade sjukvården ses över. Utredningsresultaten ska utnyttjas under lagberedningen.
Intressegrupperna ska höras både i inledningsskedet av beredningen i början av år 2023 och under remissbehandlingen. I samband med beredningen görs också en omfattande konsekvensbedömning som också innefattar de ekonomiska konsekvenserna på nationell nivå och i välfärdsområdena.
Mer information
Anna Cantell-Forsblom, styrgruppens ordförande, avdelningschef, tfn 029 516 3351, [email protected]
Ilkka Luoma, styrgruppens vice ordförande, direktör för Norra Österbottens välfärdsområde, tfn 040 7671 609, [email protected]
Petri Virolainen, arbetsgruppens ordförande, välfärdsområdesdirektör, tfn 050 438 3662, [email protected]
Sirkku Pikkujämsä, arbetsgruppens vice ordförande, medicinalråd, tfn 029 516 3014, [email protected]