Sairaala- ja päivystysselvitystä tekevät ryhmät jatkavat vielä työtään - ehdotukset julkaistaan heti ensi vuoden alussa
Sairaaloiden ja ympärivuorokautisten päivystysten nykytilaa ja tulevaisuutta koskeva selvitystyö jatkuu ensi vuoden puolelle. Selvitystä tehneen työryhmän johtopäätökset ja ehdotukset julkaistaan tammikuun alussa 2024.
Työryhmä on saamassa valmiiksi ehdotuksensa sairaaloiden määritelmiksi sekä palveluprofiiliksi, mutta ohjausryhmä totesi tänään 20.12.2023 pitämässään kokouksessa, että työryhmän on vielä tarkennettava ehdotuksiaan. Siksi työryhmän lopullisia ehdotuksia ei ole mahdollista julkaista ennen joulua.
Mediassa esitetyt arvelut työryhmän ehdotuksista sairaaloiden porrasteisuudeksi ja lukumääriksi eivät ole työryhmän lopullinen ehdotus.
Ehdotusten toteuttaminen porrastettu vuosiin 2026-2030
Selvityksessä on arvioitu muun muassa väestön palveluntarvetta, osaamisen ja henkilöstön riittävyyttä, laatua ja kustannusvaikuttavuutta ja eri alueiden erityispiirteitä. Huomioon on otettu myös valmiuden ja varautumisen näkökulmat. Ehdotukset on aikataulullisesti porrastettu siten, että ne osin toteutuisivat pääosin vuosina 2026-2030.
Selvitystyössä ei oteta kantaa yksittäisen hyvinvointialueen, sairaalan tai päivystyksen toimipisteen palveluvalikoimaan tai muotoon.
Elokuussa 2023 aloitetun selvitystyön tarkoituksena on ollut laatia ehdotukset erikoissairaanhoidon sairaaloiden ja ympärivuorokautisten terveydenhuollon päivystysten porrasteisuudesta, työnjaosta ja yhteistyöstä kansallisena kokonaisuutena. Selvitystyön perusteena on erityisesti henkilöstön riittävyys sekä sairaaloihin että hyvinvointialueiden muihin toimintoihin.
Säädösvalmistelu käynnistyy ensi vuonna
Hallitusohjelman mukaisesti vuoden 2024 aikana säädetään kansallisesta sairaaloiden ja päivystysten kokonaisuudesta. Myös erikoissairaanhoidon työnjakoa koskevat säädökset uudistetaan. Selvitystä on tarkoitus hyödyntää säädösvalmistelun tukena.
Eri sidosryhmiä kuullaan säädösten valmisteluvaiheessa alkuvuoden 2024 aikana ja uudelleen varsinaisessa lausuntovaiheessa. Valmistelun yhteydessä tehdään moninäkökulmainen vaikutusten arviointi, joka sisältää myös taloudelliset vaikutukset kansallisesti ja hyvinvointialueittain.
Lisätietoja
Ohjausryhmän puheenjohtaja, osastopäällikkö Anna Cantell-Forsbom, p. 0295 16 3351, [email protected]
Ohjausryhmän varapuheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoma, p. 040 7671 609, [email protected]
Työryhmän puheenjohtaja, Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtaja, Petri Virolainen, p. 050 438 3662, [email protected]
Työryhmän varapuheenjohtaja, lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä, p. 0295 16 3014, [email protected]