Ansökan om statsunderstöd för utvecklingsprojekt inom social- och hälsovården år 2007
Regeringens proposition med förslag till lagar om en kommun- och servicestrukturreform samt om ändring av kommunindelningslagen och av lagen om överlåtelseskatt (rp 155/2006 rd), dvs. det s.k. ramlagsförslaget, är för närvarande under behandling i Riksdagen. Reformen är betydelsefull särskilt i fråga om social- och hälsovården. Reformen förutsätter att kommuner och samkommuner går igenom och reviderar grundligt samarbetsstrukturer, servicestrukturer och verksamhetsmodeller. Det statsunderstöd som anvisats till utvecklingsverksamheten inom social- och hälsovården erbjuder en betydande extra resurs för detta arbete.
I budgetpropositionen för år 2007 ingår ett anslag I statsrådets förordning av den 12 september 2006 har utfärdats om fördelning av anslaget till olika program samt till finansiering som riktas genom beslut av social- och hälsovårdsministeriet och en länsstyrelse (statsrådets förordning om resurser för social- och hälsovården år 2007 nr 779/2006). Under år 2007 delas dessutom ut delar av det anslag för Det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet som inte delades ut år 2006. om 37,8 miljoner euro för att användas till statsunderstöd för kommuners och samkommuners utvecklingsprojekt inom social- och hälsovården. Anslaget riktas i likhet med tidigare år till utvecklandet Till utvecklingsprojekt enligt Utvecklingsprojektet för det sociala området och Utvecklingsprojektet enligt Alkoholprogrammet beviljar ministeriet 16 miljoner euro och länsstyrelserna totalt 9,2 miljoner euro. Till projekt enligt Det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet beviljar ministeriet 11,3 miljoner euro och länsstyrelserna totalt 5,1 miljoner euro. av Det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet, Utvecklingsprojektet för det sociala området och Alkoholprogrammet så att utvecklingsarbetet samtidigt tydligt stöder genomförandet av kommun- och servicestrukturreformen. Vid finansieringsbeslut fästs uppmärksamhet vid att utvecklingsprojektet för sin del skall främja bildande av de samarbetsområden som förutsätts i ramlagen och stödja bildande av gemensamma samkommuner inom social- och hälsovården. Begreppet regionsamarbete har ersatts av begreppet "samarbetsområde".
Ansökningstider och ansökningsförfaranden liksom insatsområden Insatsområdena har fastställts enligt statsrådets förordning av den 6 oktober 2005 om utvecklingsprojekt (statsrådets förordning om kriterier och prioriteringar för utvecklingsprojekt inom social- och hälsovården 804/2005). som fastställts för statsunderstödet har inte ändrats. Mer detaljerad information om ansökningsförfarandet och insatsområden finns i Ansökningsmanualen Ansökningsmanual. Ansökan om statsbidrag för utvecklingsprojekt inom social- och hälsovården år 2005–2007, SHM, handböcker 2004:15 på Internet stm-dev.navigo.fi > hankkeet > valtionavustus > valtionavustusten hakeminen.
Utvecklingsprojekt enligt Utvecklingsprojektet för det sociala området
Insatsområden för vilka statsunderstöd beviljas enligt beslut av länsstyrelsen:
Förbättrande av tillgången till och kvaliteten på tjänster för äldre
Införande av arbetsmetoder för tidigt ingripande
Förbättrande av tillgången till och kvaliteten på tjänster för öppen vård och vård utom hemmet i fråga om barnskydd
Utvidgad användning av servicestyrning
Förbättrande av specialkunnandet och tillgången till handikappservice
Utvecklande av uppgiftsstrukturen och arbetsförhållandena för de anställda inom socialvården
Insatsområden för vilka statsunderstöd beviljas enligt beslut av social- och hälsovårdsministeriet:
Främjande av användningen av IT inom social- och hälsovården
Regional uppsamling av tjänster och utvecklingsarbete inom socialvården
Byggande av nätverk för basservicen till barnfamiljerna och förnyelse av samarbetsstrukturerna
Främjande av social- och hälsovårdstjänster för språkliga eller kulturella minoriteter
Uppsamling och utveckling av psykosociala specialtjänster för barn och ungdomar genom samarbete inom social- och hälsovården
Regional uppsamling och utveckling av mentalvårds- och missbrukartjänster genom samarbete inom social- och hälsovården
Inom ramen för Utvecklingsprojektet för det sociala området stöds planmässigt utvecklande av servicen i kommuner och regioner för att en permanent struktur för utvecklingsarbete gradvis skall skapas inom området. För att främja planmässigt utvecklingsarbete godkänner regionala ledningsgrupper årligen regionala verksamhetsprogram som kompetenscentrumen inom det sociala området i samarbete med kommuner har förberett. I programmen beskrivs områdets särdrag och kommunernas utvecklingsbehov. Man stöder sig allt mer på regionala verksamhetsprogram vid beslut om projektunderstöd, både vid ministeriet och länsstyrelserna.
Utvecklingsprojekt enligt Alkoholprogrammet
Insatsområden för vilka statsunderstöd beviljas enligt beslut av länsstyrelsen:
Förbättrande av samarbetet mellan myndigheter, organisationer, kommuninvånare och näringsliv när det gäller att på lokal eller regional nivå förebygga och minska alkoholskador
Förebyggande av ungdomars alkoholbruk samt stödjande av och vård för familjer som lider av alkoholproblem, särskilt med tanke på barnens välbefinnande
Minskande av problem till följd av långvarig riskkonsumtion av alkohol genom stödåtgärder i ett tidigt skede
Verkställande av kvalitetsrekommendationer för missbrukarvården
Relativt få projektansökningar enligt Alkoholprogrammet har inlämnats under tidigare år. Det är önskvärt om kommuner och ekonomiska regioner i större utsträckning utnyttjar möjligheten att ansöka om finansiering för projekt där man utvecklar verksamhetsmodeller avseende förebyggande och minskning av alkoholrelaterade skador och andra drogskador samt service och strukturer för samarbete.
Utvecklingsprojekt enligt Det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet
Insatsområden för vilka statsunderstöd beviljas enligt beslut av länsstyrelsen:
Tryggande av vårdens tillgänglighet
Utvecklande av samarbetet mellan hälsovårdscentralerna och den specialiserade sjukvården samt arrangemang i anslutning till effektiveringen av servicen
Tryggande av tillgången till personal och säkerställande av personalens kompetens
Säkerställande av hälsovårdscentralernas funktionsduglighet och förebyggande arbete
Insatsområden för vilka statsunderstöd beviljas enligt beslut av social- och hälsovårdsministeriet:
Främjande av användningen av IT inom social- och hälsovården
Organiserande av verksamheten vid hälsovårdscentralerna som funktionella helheter på regional nivå
Nationellt betydande utvecklingsprojekt för förebyggande arbete
Uppsamling av laboratorie- och diagnostiska avbildningstjänster inom större enheter
Regional uppsamling och utveckling av psykosociala specialtjänster för barn och ungdomar genom samarbete inom social- och hälsovården
Regional uppsamling och utveckling av mentalvårds- och missbrukartjänster genom samarbete inom social- och hälsovården
Främjande av social- och hälsovårdstjänster för språkliga eller kulturella minoriteter
När det gäller Det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet hoppas man särskilt på att genomföra projekt med sikte på att bygga samarbetsområdena inom primärvården på regional basis och att utveckla samarbetet mellan primärvården och den specialiserade hälsovården. I fråga om hälsoprojekt och projekt inom förebyggande arbete kommer man i likhet med tidigare år att koncentrera resurserna till omfattande och heltäckande projekt.
Även vid denna ansökningsomgång kommer en betydande del av finansieringen att allokeras till utvecklande av informationsteknologin inom hälso- och sjukvården. Vid ansökningsomgången beviljas understöd särskilt för kostnader som uppstår i samband med övergången till en nationell datasystemarkitektur.Målet är att få till stånd ett samordnat elektroniskt journalsystem på riksnivå.
Ansökan om statsunderstöd
Ansökningstiden för projekt som finansieras genom beslut av en länsstyrelse går ut 31.12.2006. Ansökningstiden för projekt som finansieras genom beslut av ministeriet går ut 28.2.2007. Ansökningar inlämnas till länsstyrelsen för det område där den administrerande kommunen eller samkommunen är belägen. Om sökanden är osäker huruvida beslut om ansökan fattas inom ministeriet eller länsstyrelsen gör sökanden klokt i att ta kontakt med länsstyrelsen. Vid behov hjälper länsstyrelsen till att lämna ansökan till rätt instans.
Finansiering kan under denna ansökningsrunda ansökas för åren 2007–2009. Sökandena ombeds att notera att den verkliga projekttiden kan uppgå till högst 2,5 år. Även om det vore önskvärt att projekten kunde inledas omedelbart efter finansieringsbeslutet sker inte detta normalt. De sista ansökningarna om utbetalning måste vara inlämnade hos länsstyrelsen senast 31.10.2009, då projekten också förkortas i slutskedet.
En ansökningsmanual och en redogörelse för ändringar som inträffat finns på social- och hälsovårdsministeriets webbsidor på adressen stm-dev.navigo.fi > hankkeet > valtionavustukset. På samma adress finns även en ansökningsblankett.
I frågor som gäller finansiering, ansökning, utbetalning och rapportering av utvecklingsprojekt betjänas kommunerna av länsstyrelsernas social- och hälsoavdelningar :
LÄNSSTYRELSEN I SÖDRA FINLANDS LÄN:
Regionala serviceenheten i Helsingfors: [email protected]
Verksamhetsstället i Tavastehus: [email protected]
Regionala serviceenheten i Kouvola: [email protected]
LÄNSSTYRELSEN I ÖSTRA FINLANDS LÄN:
Regionala serviceenheten i Joensuu: [email protected]
Regionala serviceenheten i Kuopio: [email protected]
Verksamhetsstället i S:t Michel: [email protected]
LÄNSSTYRELSEN I VÄSTRA FINLANDS LÄN:
[email protected]
marja-leena.kuusisto@ lslh.intermin.fi
LÄNSSTYRELSEN I ULEÅBORGS LÄN: marja-leena.arffman @olh.intermin.fi
LÄNSSTYRELSEN I LAPPLANDS LÄN: [email protected]
Angående frågor om statsunderstöd för utvecklingsprojekt inom social- och hälsovården ansvarar vid ministeriet
konsultativa tjänstemannen Pirjo Marjamäki (tfn 09-160 73228) och
regeringsrådet Lauri Pelkonen (tfn 09-160 74113).
I fråga om Det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet ges ytterligare uppgifter av
medicinalråd Jouko Isolauri (tfn 09-160 74194) och
projektplanerare Martta Forsell (tfn 09-160 74008),
Utvecklingsprojektet för det sociala området
överinspektör Salme Kallinen-Kräkin (tfn 09-160 74345) och beträffande
Alkoholprogrammet programkoordinator Marjatta Montonen (tfn 09-160 74013).