Hoppa till innehåll
Media

Ministrarna Lindström och Rehula träffar Estlands hälso- och arbetsminister Ossinovski

arbets- och näringsministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 8.8.2016 11.03
Pressmeddelande

Estlands hälso- och arbetsminister Jevgeni Ossinovski besöker Finland tisdagen den 9 augusti 2016 på inbjudan av justitie- och arbetsminister Jari Lindström. Minister Ossinovski träffar också familje- och omsorgsminister Juha Rehula. Syftet med besöket är att främja samarbetet i aktuella frågor som gäller arbetsliv och hälso- och sjukvård.

Ministrarna Lindström och Ossinovski ska diskutera arbetskraftens rörlighet och Estlands kommande ordförandeskap i EU:s ministerråd. I fråga om arbetskraftens rörlighet är en aktuell fråga att EU:s direktiv om utstationering av arbetstagare ska revideras i syfte att trygga en viss lönenivå. I Finland arbetar många ester i synnerhet inom byggnadsbranschen.

Estlands ordförandeskap i EU har på grund av det brittiska utträdet tidigarelagts med ett halvt år till hösten 2017. Estland kommer under sitt ordförandeskap att sätta fokus på bland annat den digitala inre marknaden.

Estlands ordförandeskap är på agendan även i diskussionerna med minister Rehula. Dessutom diskuterar ministrarna främjande av elektroniskt informationsutbyte och IT-systemens kompatibilitet inom hälso- och sjukvården, digitaliseringen av Estlands social- och hälsosektor och läget i fråga om reformen av Finlands social- och hälsosystem.

Ministrarna avser också främja det ömsesidiga erkännandet av elektroniska recept, vilket statsminister Juha Sipilä och Estlands premiärminister Taavi Rõivas avtalade om i maj.

Ytterligare upplysningar:

Anna Bruun, konsultativ tjänsteman, ANM, tfn 029 504 8254 (mötet mellan Lindström och Ossinovski)

Ville Korhonen, konsultativ tjänsteman, SHM, tfn 029 516 3253 (mötet mellan Rehula och Ossinovski)

Tillbaka till toppen