Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Ministerarbetsgrupp tillsattes för uppföljning av reformen av den sociala tryggheten

Social- och hälsovårdsministerietStatsrådets kommunikationsavdelning
26.11.2020 14.46
Pressmeddelande 744

För den parlamentariska kommitté som bereder en reform av den sociala tryggheten tillsattes en ministerarbetsgrupp för uppföljning. Ministerarbetsgruppen tillsattes för regeringsperioden för statsminister Sanna Marins regering. I enlighet med beslutet om tillsättande ska kommittén för social trygghet rapportera om sitt arbete till ministerarbetsgruppen, som social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen är ordförande för. Övriga medlemmar i ministerarbetsgruppen för uppföljning är forsknings- och kulturminister Annika Saarikko, justitieminister Anna-Maja Henriksson, familje- och omsorgsminister Krista Kiuru och inrikesminister Maria Ohisalo.

Social- och hälsovårdsministeriet tillhandahåller ministerarbetsgruppen ett sekretariat och övriga stödtjänster. Ministerarbetsgruppens generalsekreterare är Milja Tiainen, som är konsultativ tjänsteman vid social- och hälsovårdsministeriet.

Den parlamentariska kommittén styrs inte av ministerarbetsgruppen för uppföljning. Ministerarbetsgruppen kan också behandla sådana projekt inom social- och hälsovårdsministerns ansvarsområde som hänför sig till reformen av den sociala tryggheten.

Statsrådet tillsatte den parlamentariska kommitté som bereder en reform av den sociala tryggheten den 19 mars. Kommitténs mandatperiod sträcker sig från den 23 mars 2020 till och med den 31 mars 2027. Ordförande för kommittén är forskningsprofessor Pasi Moisio.

Kommittén har till uppgift att se över den sociala tryggheten som helhet. Kommittén behandlar grundskyddet, förtjänstskyddet, utkomststödet och sambandet mellan dem och finansieringen av dem, och dessutom en bättre samordning av tjänsterna med förmånerna. Syftet är att utveckla den sociala tryggheten både strukturellt och funktionellt i ett långtidsperspektiv.


Ytterligare information: 
Timo Lankinen, understatssekreterare, statsrådets kansli, tfn 0295 160 300
Milja Tiainen, konsultativ tjänsteman, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 579
Liisa Siika-Aho, direktör, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 085
Pasi Moisio, kommitténs ordförande, forskningsprofessor, Institutet för hälsa och välfärd, tfn 0295 247 228
Juho Orjala, ministerns specialmedarbetare, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 424
 

Aino-Kaisa Pekonen Anna-Maja Henriksson Annika Saarikko Krista Kiuru Maria Ohisalo