Workshop – många anser att lagen om smittsamma sjukdomar borde behandla olika branscher mer jämlikt
Lagstiftningen om smittsamma sjukdomar ska reformeras 2023–2025. Under reformen ordnas flera temaspecifika workshoppar där de centrala intressegrupperna får tillfälle att framföra sina synpunkter. Den första workshoppen ordnades den 18 december med temat näringsverksamhet och arbete.
Under workshoppen väckte särskilt 58 § i lagen livliga diskussioner. Enligt den paragrafen kan välfärdsområdet vid behov stänga t.ex. läroanstalter och daghem och förbjuda möten och publikevenemang för att bekämpa en allmänfarlig smittsam sjukdom. Under workshoppen påpekades det att 58 § i regel inte är branschneutral och jämlik, utan att den begränsar näringsfriheten mest för evenemangsbranschen. Åtgärderna måste dock basera sig på hur hög smittorisken är i olika lokaler och under olika evenemang.
Deltagarnas huvudbudskap var att samhället borde vara öppet så länge som möjligt också under allmänfarliga pandemier eller epidemier. De bekämpningsåtgärder som man väljer att vidta ska vara proportionerliga och kunskapsbaserade och införas i rätt tid. Man måste också informera effektivt och tydligt om smittoläget och rekommendationerna.
Syftet är att samtidigt minska olägenheterna för samhället
Syftet med lagen om smittsamma sjukdomar är att förebygga smittsamma sjukdomar och spridningen av dem samt deras negativa konsekvenser för människor och samhället. Under workshoppen påpekade deltagarna att det är viktigt att beakta att bekämpningsåtgärderna har omfattande konsekvenser för samhället, och också påverkar den psykiska hälsan och barns möjligheter att få den undervisning som de har rätt till.
Man diskuterade också det faktum att det virus som samhället drabbades av i början av 2020 var totalt okänt. Därför fanns det skäl att också införa restriktioner. Under diskussionen konstaterades det att konsekvenserna av åtgärderna ofta kan vara både negativa och positiva samtidigt.
I workshoppen deltog representanter från evenemangsbranschen, företagshälsovården, Företagarna i Finland och arbetstagar- och arbetsgivarförbunden. Responsen dokumenterades, och kommer att behandlas i den arbetsgrupp som bereder reformen av lagen om smittsamma sjukdomar. Workshoppen arrangerades av HAUS utvecklingscentral.
- Pressmeddelande 21.9.2023: Lagstiftningen om smittsamma sjukdomar ska ses över 2023–2025
Mer information
Anni-Riitta Virolainen-Julkunen, medicinalråd, tfn 0295 163 324
Mirka-Tuulia Kuoksa, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 079
fornamn.efternamn(a)gov.fi